Thursday, 9 October 2008

Splittring i ANC

Igår hölls en spännande presskonferens. Förre försvarsministern, Lekotla, som hör till Mbekis falang, är på gång att kanske starta ett nytt parti. Han framställde det dock som att han lämnar in skilsmässopapper, d v s det finns fortfarande ett förhandlignsutrymme. Han inbjuder till ett slags stormöte, där såväl medlemmar i ANC som i andra intresserade är välkomna. Om det blir ett nytt parti eller inte får framtiden utvisa. ANC-ledningen och deras allianspartners, d v s Kommunistpartiet och COSATU (motsvarande svenska LO) är negativa till utspelet medan oppositionen välkomnar en splittring av ANC.
Samtidigt har den kände pastorn Allan Boesak gjort ett utspel att starta en slags medborgarorgansiation, som inte skall vara ett nytt parti men väl en rörelse, som ska granska regeringen, så att de sköter sig. Det är ju lite av vad Sydafrikas kristna råd (SACC, som jag studerar) har varit och även ska vara idag. Torsdag har jag ett möte inplanerat med deras generalsekreterare Eddie Makue. Ska bli spännande att se var han har att säga.
Jag skriver detta på Common Ground, som är Metodistkyrkans gästhem söder om Johannesburg. Kvällsmat var lammcurry med ris och chutney. Gott! Snart ska jag gå och lägga mig. Imorgon ska det bli 26 grader.Hoppas att vattnet kommit tillbaka i Johannesburg då. Här på Common Ground har de egen brunn.

2 comments:

Matilda said...

Vad bra att du har vatten pappa. Vad varmt och skönt!! Du kan ju sola lite åt mig :)
Tänker på dig! Puss

Moruti said...

Dear Matilda!
I'm writing on an English keyboard. Well, it's not hat hot. But maybe I will take a bath in the pool this afternoon. I'll do that for you as well.
Your dad.