Thursday 16 October 2008

ANC kommer att delas

Så verkar det i alla fall. Klockan är snart 23.00 onsdag kväll, när jag skriver detta. Mann kom hem efter 21.00 och hade då deltagit i ett möte i Bloemfontein, där det diskuterades hur man ska gå vidare, för att bilda det nya partiet. Fler och fler högt uppsatta politiker kliver nu av ANC. Huvudargumentet mot dem, är att de är dåliga förlorare, som inte accepterar resultatet från ANC’s konferens i Polokwane förra året, där Zuma valdes till ledare. Om jag förstår det hela rätt var denna konferens inte giltig. Så menar i alla fall Mann. Han själv har exempelvis strukits från ANC’s medlemsregister, trots att han betalt sin medlemsavgift. Det har funnits en regel i ANC att de olika lokalavdelningarna måste ha minst 100 medlemmar, för att få skicka representanter till konferensen. Detta har ändrats, så att avdelningarna bara har fått ha högst 100 medlemmar. Så har vissa ledare med hjälp av skrämselpropaganda hotat folk med uteslutning, om de inte följt en viss linje. På det viset har man sett till att ha 100 supporters i avdelningen och de andra har inte fått vara med. Mann menar att detta är en bidragande orsak till den uppkomna situationen.
Det är mycket jag inte förstår av det som händer nu. Men ANC’s NEC (National Executive Committee) sitter i möte i kväll, så tydligen tar de situationen på allvar, vilket de inte gjorde först. Eventuellt är det en stor del av dem som skulle rösta på det nya partiet och därför är utgången av detta möte mycket oviss. Jag lär få anledning att återkomma. Eventuellt kommer förgrundsgestalten i hela historien, Mosiua Lekota, till Bloemfontein på söndag. Kanske kan jag gå och lyssna på honom då. Skulle vara mycket intressant.
Men imorgon ska jag först träffa min professor. Naturligtvis ska vi framför allt diskutera min avhandling. Men vad har han att säga om utvecklingen i ANC – det är jag också lite nyfiken på. För att inte säga hans uppträdande på Uniting Reformed Church’s möte härom veckan.
Nu är det dags att sova. Cikadorna spelar i den afrikanska natten. Jag hoppas de förebådar regn, för det behövs. Förmodligen bryr sig cikadorna mer om det än ANC och kyrkliga möten.

2 comments:

Florin said...

Teknikens under... Äntligen har jag kommit på hur jag ska göra för att kunna kommentera dina inlägg. Bättre sent än aldrig. =) Det låter som att du har varit med om mycket redan, och att mycket ligger framför dig. Spännande att vara på plats i Sydafrika när så mycket händer i ANC som säkert är avgörande för framtiden. Jag blir också lite ledsen när jag läser om landets utveckling, hoppas att du får se mer tecken på att det går åt rätt håll istället. Lycka till med avhandlingen och mötet med din handledare. Jag är på väg till Gbg för ett möte. Jag och Mats har bokat en resa till Malaysia och jag håller på att bli lite förkyld. Längtar efter dig och hoppas att du är försiktig. Hälsa alla och njut av tiden i S.A.
Puss och kram från Amanda

akekullen said...

Jag kan inte höra cikador här. Det blir nog regn här ändå. Må Strauss vara dig väl bevågen. Dra ingen vals för honom bara.
Allt väl på Bikupan och Havsörn.