Monday, 20 October 2008

Hemma hos Patricia och Charles

Söndag eftermiddag ringde jag Patricia och Charles. Underbara människor. Patricia är från Swaziland och Charles från Zimbabwe. Han är professor och hon gör lite av varje. Just nu läser hon teologi vid en bibelskola, som drivs av en församling, som kan liknas vid Livets ord. Hon är dock ganska kritisk. Charles hade precis kommit hem från ett besök i Genève, där han varit sakkunnig i en kommitté, som delar ut pengar från WHO. Det rör sig om allt från 250 000 – 1 000 000 USD per projekt. Det är spännande att tala med Charles. Han är svart men inte sydafrikan, så han ser saker från ett annat perspektiv. Jag frågade honom om händelserna vid universitetet i Bloemfontein (University of Free State – UFS, där jag är student). Förra året kom det fram att vita studenter på ett hostel utsatt svarta arbetare för förnedrande ”lekar”. Bl a fick de dricka öl, spela rugby och äta grillat kött. Allt under förevändning att de skulle få uppleva en annan kultur. Det värsta var att studenterna urinerat på köttet. Allt videofilmades och flera år efter händelsen kom videon ut på Youtube. Enligt obekräftade uppgifter var det en f d flickvän som laddade upp den på internet. Inte för att hon tyckte det var fel, det som hade hänt, utan för att hämnas på pojkvännen. Nåväl, Charles’ reaktion var att inte reagera på det hela. – Det är så lätt att bli känslomässigt berörd av en incident som denna och då ser man inte den större bilden. Videofilmen visar att förändringsprocessen inte fungerar. Man kan inte ha studentbostäder, som är åtskiljda p g a ras. Om studenternas föräldrar vill att deras ungdomar inte ska bo med ungdomar som har annan hudfärg, får de lösa det privat. Studentbostäderna är offentliga byggnader. Skattebetalarna kan inte finansiera rasåtskillnad.
Charles kunde också berätta att universitetets rektor slutade mitt i denna skandal. Inte p g a att var för konservativ, utan för att han var en svag ledare. Han hade försökt att balansera mellan konservativa krafter och mer radikala. På detta sätt lyckades han inte tillfredsställa någon. Mest kritik fick han från de konservativa. Just nu har inte universitetet utsett någon ny rektor.
Jag måste fråga på teologen på tisdag hur de såg på detta. Jag vet ju att de är bland de mest konservativa. Lite chockad var jag när jag såg att professor Strauss hade den gamla sydafrikanska flaggan på sitt bord. Det är provokativt!
Lite provokativt var det också när vi vid matbordet hemma hos Patricia och Charles började diskutera tionde. Patricia menar att en god kristen ska ge tionde. Charles undrar: Varför? Patricia svarar: för att ge till de fattiga. Charles: men det gör vi ju genom skatten, vi betalar. Patricia: det är en annan sak. Kändes bra att vara med om en diskussion med högt i tak. Jag tenderade nog att hålla med Charles. Fast då är ju frågan: Går skatten till de fattiga?

2 comments:

elisabet said...

Oj, vad många människor du hinner träffa varje dag, du är väl alldeles uppfylld av alla intryck!
Spännande att läsa om gudstjänsten du var med på igår - hög igenkänningsfaktor. Jag minns alla härliga, dansande processioner inför måltiden, kollekten, välsignelsen osv. Sång och dans kan det inte bli för mycket av!
elisabet

lillerik said...

Gillar din blogg Anders, tycker dock det är jobbigt att läsa när det det inte är ordentligt styckeindelat och det är lätt att tappa bort sig och allt blir bara en stor klump. Men trevlig läsning som sagt :)

//Erik B