Thursday, 10 February 2011

Dagens tidningsskörd och biskopen

Vi prenumererar inte på särskilt många tidningar. Dagstidningar: Östran! Seulement! Vissa dagar har vi Fria Tidningen. En alternativ röst i mediabruset. Och på torsdagen kommer även Kyrkans Tidning (KT). Inte vet jag vem som sponsrar oss med den. Men OK: Tack så mycket! Så behöver vi inte läsa den på jobbet. På torsdagen kommer också Kalmarposten. Reklamfinansierad tidning. Den kan man ju både ha och mista.

Vår biskop är med i 2 av tidningarna. KT, förstås. Men även Östran. Enligt KT säger biskop Jan-Olof Johansson att han vill lägga sin kraft på

… att i samtal hitta former för hur vi ska gestalta altarets gemenskap i vardagen …
När han gör det brukar, enligt biskopen, människor säga:

… vad skönt att du inte bara talar om organisationsfrågor …
I Östran är biskopen också med. Men där framställs ett annat fokus.

Han ser tre större frågor, och en av dem är naturligtvis ekonomin.
Enligt tidningen handlar de andra frågorna om pastoratssammanslagning och kyrkobyggnader. Hoppsan! Detta var väl organisationsfrågor.

Nu anser jag inte att organisationsfrågorna är oviktiga. Men vad anser biskopen? De två artiklarna ger olika intryck? Beror det på att journalisterna missuppfattat biskopen och vinklat olika? Så kan det vara. Men det kan också bero på att biskopen inser att han måste jobba med organisation men egentligen inte gillar det och så blir han otydlig.

Hans företrädare gjorde sig känd som en person, som älskade organisationsfrågor. Kanske finns det ändå något obearbetat i detta!

No comments: