Saturday 13 December 2008

Lite nytt från Sydafrika

Nu börjar de samlas, anhängarna till det nya politiska partiet i Sydafrika. De samlas i Bloemfontein och platsen, där de ska sammanträda är University of Free State, det universitet, som jag är inskriven vid. Den stora dagen är ju den 16 december men redan nu anländer de 4 000 delegaterna.
De ville ju ha ett namn, som skulle likna ANC (African National Congress). Förslaget var South African National Congress. Jag har inte följt med helt och hållet, men förmoldigen var det för likt. Det nya namnet, kan man läsa på Mail And Guardian, blir Cope (Congess of the People). Cope på engelska betyder ju också att 'klara av' och det är väl vad det nya partiet vill göra. Det som är ännu fiffigare förstår man om man googlar på begreppet (vilket jag gjort) och på wikipedia och förstår att 'The Congress of the People' träffades i Kliptown 1955. Detta epokgörande möte ledde fram till 'the Freedom Charter' som är ANC's grundmanifest. Det är bl a om detta mamifest man strider. Det nya partiet säger att ANC har lämnat dess grundvärderingar.
Om man läser på ANC's hemsida (anz.org.za) och hittar Zumas veckobrev, kan man se att han polemiserar med utrbrytarna men utan att nämna dem vid namn. Han har uppfattat kritiken att ANC som en gammal befrielserörelse har för stor majoritet men han slår ifrån sig och hävdar dels att nya regeringar alltid har svårigheter i början och ANC ändå har åstadkommit mycket gott.
Jo, det har de. Det håller jag med om. Men de kunde nog gjort mer och framför allt har de utvecklats i antidemokratisk riktning.
Det ska bli intressant och se vad som händer. Men riktigt intressant blir det inte förrän till valet nästa år.

No comments: