Wednesday, 10 December 2008

Lucia

Ikväll hade Östra Funkaboskolan sin luciakröning i Birgittakyrkan för 6 året i rad. Detta med Lucia är spännande. Det är ju ett kristet helgon, hur man än ser på saken. att detta firas i förmodligen alla skolor och dagis i landet, utan att någon reagerar är något att fundera över. Men det är kanske inte så konstigt. Svenska folket älskar Lucia. jag tycker det är OK. Men vad säger humanisterna om Lucia? Är det inte dags att motarbeta en så stark, religiös symbol? (Nåja, Lucia har ju varit motarbetad förr. Det är så att säga hennes pryl!)
I Birgittakyrkan går Lucia in i procession med korsbärare, ljusbärare, en diakon och två präster. Diakonen och prästerna bär röd liturgisk färg - martyriets färg. Det gör ju även Lucia! På altaret ligger kronan. Denna tänds av en präst som sedan kröner Lucia med den. Sedan kommer tärnorna. Sedan sjunger tärnor och lucia ett antal sånger. Därefter firar vi alla mässa. Starkt!
Det finns en stor frihet, förstås, att delta på sitt eget sätt. Många sitter kvar i bänkarna men många går också fram till nattvarden. En del markerar med ena handen på axeln att de inte vill ta emot bördet och vinet. Det är ju också helt OK.
Efteråt blir det fika, som Svenska kyrkans Unga ordnat.
Många ungdomar i kyrkan denna onsdagskväll. Det är också helt OK!

No comments: