Saturday 27 December 2008

Jesusbarnet stulet igen

Såhär kan man läsa på TT's hemsida idag:

'Det numera riksbekanta Jesusbarnet i krubban vid Stora Hotellet i Jönköping är borta igen. Ett vittne såg i går kväll hur två pojkar tog skulpturen och slängde den i kanalen. För en vecka sedan stals skulpturen också.'

Det är ju bra att Jesus fortsätter att provocera. Visst, det gör julbocken i Gävle också. Men jag tror det finns ett skäl till att, i det här fallet pojkar, slänger Jesus i kanalen. Det blir ju rena spekulationer men kan man ponera att de inte mår så bra inuti och så blir det bara för mycket att se idyllen i julkrubban. På ett sätt gör de rätt (även om de gör fel!) De förstår att Jesus måste förkastas.

Människosonen måste lida mycket och bli förkastad ....

står det i Lukas 9:22. Så sant! Att några minderåriga gör på detta sätt dagen innan Värnlösa Barns Dag, det är också ett memento!

Vi ska fira högmässa i Birgittakyrkan imorgon. Som vanligt! 10.30 varje söndag. Nu infaller Söndagen efter jul den 28 - d v s på Värnlösa Barns Dag. Vi ska läsa om Rakel som gav upp ett skri i Rama. (Ett Ramaskri). Vi ska fundera över Herodes barnamord. Så ska vi ställa oss frågan med psalm 435 i den Svenska Psalmboken:

'De fattiga på jorden, de blir all fler och fler.
Vem ser Guds klara stjärna? Vem kommer nu med gåvor till barn i slumkvarter?'

När vi bär fram våra gåvor till altaret, både kollekt till barn i världen och det bröd och vin som ska användas i mässan, ska vi sjunga en ovanlig psalm just i det sammanhanget: Tryggare kan ingen vara! Men sista versen passar ju egentligen ypperligt: Vad han tar och vad han giver, samme Fader han dock bliver. Det är ju vad som händer, då vi bär fram oss själva i mässan, i det som kallas offertorium. Gud tar och Gud ger. Ny kraft och nytt liv. Han ger oss sin son, Jesus Kristus! Vi behöver inte stjäla någog Jesusbarn. Vi kan bara öppna oss och ta emot!

No comments: