Saturday 21 August 2010

Utfrågning av biskopskandidaterna i Växjö stift

Idag var det dags. Fem kandidater. En av dem blir biskop i Växjö stift. Bussen gick som beräknat 7.45 och jag var inte yngst. Victor, 20 år och kyrkorådets ordförande, satt bredvid mig i bussen. Det var bra. Däremot var vi bara 15 st. Mindre bra. Särskilt som vi endast var 3 präster från Kalmar och ingen diakon. Sammanlagt är vi väl 20 präster och diakoner i tjänst. Svagt! En del skyller på att valet redan är avgjort. Struntprat! Det är väl fortfarande en öppen fråga. Varför har vi annars utfrågning.
Nåväl, vi kom iväg och efter en paus på vägen anlände vi till Katedralskolan i Växjö. I aulan pågick någon slags välkomstmusik. Intressant! Det var en man i blazer i någon slags Loa Falkman-stil, som sjöng lite svensk romantik blandat med något stycke typ Frank Sinatra. En låt var ett av Jussi Björlings bravurnummer: Sommarnatt av Mogens Schrader. Vackert, jovisst. Men vad har det med biskopsutfrågning att göra? Det var lite surrealistiskt!
När hearingen eller utfrågningen drog igång fick vi be en kort bön. Med betoning på kort. Sedan var det dags för utfrågarna att presentera sig. Frilansjournalisterna Erik Lindfelt från Jönköping och Helena Strömblad från Kalmar. De var i stort sett mycket bra. Låt vara att de kallade nomineringsvalet för provval. Men de gjorde egentligen bara en större fadäs. En av frågorna till kandidaterna gällde deras förmåga att hantera media. Frågan löd ungefär:
En journalist från DN/Aftonbladet ringer upp. En kyrkoherde i Ditt stift har kört rattfull. Vad svarar Du?
Den frågan ställdes till alla män men till den enda kvinnan var frågan annorlunda formulerad. Då handlade det om att en präst tafsat på småpojkar. (Eller möjligen konfirmander, jag kommer inte ihåg!) En av åhörarna gick fram i pausen och frågade en av utfrågarna varför han hade ställt frågan så till den kvinnliga kandidaten. Han hade inte gjort det medvetet, sa han. Och så sa han att det var en ren tillfällighet. Men var det verkligen bara en tillfällighet? Det kan man undra. Han var dock sjyst och erkände sitt misstag och bad den kvinnliga kandidaten om ursäkt.
Utfrågningen var bra. Vi fick veta mycket om kandidaterna. Inte bara se eller höra på webben utan uppleva atmosfären. Jag blev i alla fall klokare av det. Och de olika kandidaternas framtoning blev mer komplicerad och nyanserad.
För mitt eget nöjes skulle ska jag ägna veckan åt att sammanfatta mina avtryck av var och en. Sedan tänker jag sammanfatta vad jag faktiskt själv tror och anser. Kanske även vem jag kommer att rösta på. Vill man gå på de enstaka ord, som kandidaterna ombads välja, för att beskriva sig själva, ska vi välja mellan dessa personligheter:
Genomtänkt, förnöjsam, energisk, levande, uppmuntrande. Frågan är vilken av dessa fem egenskaper som bäst tjänar Guds rike i Växjö stift år 2010 och framåt!

3 comments:

Matilda said...

Kommer du avslöja vem som står för vilket adjektiv?

Anders Göranzon said...

Jo, det är klart att det ska avslöjas. Vill man veta kan man lyssna på utfrågningen på webben:
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=453846

Carina Etander Rimborg said...

Jag hade samma känsla för den där sånginsatsen som jag sett på webben flera gånger, eftersom jag hade lite problem att koppla upp mig till webben.
Tack för mycket intressanta blogginlägg! Det är ett bra och spännande komplement till webbsändningen.