Monday 18 February 2013

Agang * – ny politisk plattform i Sydafrika

I en tidigare bloggpost har jag skrivit om ett nytt politiskt initiativ i Sydafrika. Mamphela Ramphele bjöd idag in till, inte ett parti, men en partipolitisk plattform. Mail and Guardian rapporterar. Det har varit på gång ett tag. Ramphele är en mycket respekterad person i Sydafrika. Nu är det bara att hoppas att hennes initiativ går vägen. Det skulle behövas en verklig opposition till ANC.

I sitt tal skräder hon inte orden. Det är intressant att studera hennes retorik. Det handlar inte alls om etnicitet. Två gånger förekommer ordet ”black” men ordet ”poor” förekommer åtta gånger (+ en gång när det handlar om ”poor governance”. Det handlar alltså mer om relationen mellan fattiga och rika än om relationen mellan svarta och vita. Hon riktar framför allt in sin kritik på de som idag har politisk makt:
The impressive achievements of the past eighteen years are being undermined by poor governance at all levels of society. An unchecked culture of impunity and the abuse of power as well as public resources rob children, young people, rural and urban poor people of the fruits of freedom.
Hon angriper korruptionen, som hon beskriver som stöld. Impunity betyder straffrihet, d v s att de som ertappas med korruption inte blir bestraffade.
This is reflected by the seamless manner in which the party, the government, the president and the state have merged into a monolith of impunity.
Det står ganska mycket i hennes tal, som går att läsa här men de hon framför allt önskar är att återta de drömmar, som fans runt 1994. Hon menar att hennes generation är skyldiga det uppväxande släktet detta. Därmed understryker hon också vikten av att satsa på utbildning.

Det skulle vara så bra om detta initiativ ledde till framgång. Om ANC skulle få under 50 % av rösterna nästa val (vilket kanske är ett önsketänkande) skulle de behöva lyssna mer på andra rörelser och det skulle inte skada.

* Agang betyder "bygga" på seTswana och seSotho.

No comments: