Sunday, 3 February 2013

I den botaniska trädgården

Efter gudstjänsten i morse, som firades med rökelse och en sådan speciell företeelse som sjunget evangelium (den bibeltext som innehåller någon berättelse om Jesus) samt lite kyrkkaffe satte vi oss i bilen och åkte till KwaZulu-Natal National Botanical Garden. Det ångrar vi inte. För en inte alltför stor summa kan man lösa medlemskap i South African National Biodiversity Institute (SANBI) och gå in gratis. Annars kostar det ZAR 16:- per vuxen person. Det är i dagens växelkurs SEK 12:- vilket inte är något att tala om. Men vi kommer nog att lösa medlemskap. På så sätt kommer vi dit och planen är att lägga ett par timmar i veckan på promenader. Det blir ju annars mycket bilåkande i ett land där det saknas trottoarer och där det inte alltid är säkert att promenera. Visst, vi kan också gå på campus, som ligger ett stenkast från vårt hus men Botaniska trädgården var en njutning.

Det går att ladda ner en karta från deras hemsida och den ger en liten bild av hur det ser ut. Det är lite svårt att uppskatta avstånden men går man runt hela parken kanske det är någonstans mellan 2 och 4 km. (Vi får ta tid någon gång, när vi går eller helt enkelt fråga.) I alla fall blir det ett bra komplement till vårt medlemskap i Virgin Active, dit planen är att vi ska ta oss två gånger i veckan. Nu är rätt tid att lägga upp dessa planer. Med halvtids arbete borde det fungera.

Med medlemskap i SANBI kan vi också besöka andra botaniska trädgårdar i Sydafrika, som t ex den välkända Kirstenbosch, som beskrivs som en av världens vackraste trädgårdar. (Det stämmer! Jag har varit där! Även om det nu är ganska länge sedan.)

Men dessutom kan vi ju besöka vår egen trädgård och njuta av diverse fåglar. Vi vet inte direkt namnen på dem men det kanske någon av bloggens läsare vet. En av arterna kommer varje morgon vid 4-5 och låter som en mistlur. Ska försöka vara uppe och fotografera vid tillfälle.


Vad kan denna fågel heta? Det är väl inte en stork?


I trädgården intill finns i alla fall vävarfåglar. Och de brukar flyga in i vår trädgård och hämta material till sina bon. De är fantastiskt vackra med sin klara, gula färg. Åtminstone är de vi ser gula. Det kanske finns med andra färger också.

4 comments:

Gerthie said...

Dags för stegräknare, kanske?

Anders Göranzon said...

Tack för tipset, Gerthie! Jag tror vi har en men den kanske ligger i packningen som är på väg över ocenanerna! :-)

elisabet said...

Mistlursfågeln kan vara en Grey Lourie, se:
http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_Go-away-bird

Osäker på den storkliknande fågeln - kolla med Olle och/eller skaffa en fågelbok för södra Afrika (om inte annat så för min räkning)!

Anders Göranzon said...

Nej, Elisabet. Den har en mycket längre näbb och är överhuvudtaget större. Men jag ska fotografera. När det gäller inköp av bok får jag hänvisa till ett kortspel som heter: "Finns i sjön". På en båt, någonstans, finns även en bok med fåglar. Kanske denna vecka! :-)