Tuesday, 3 December 2013

Insättning via bankomat

Vi åkte till banken igår. För att sätta in pengar. Det gick fortfarande inte. Åtminstone inte inne på bankkontoret. Efter en del frågor fick den anställde klart för sig att vi gjort den första insättningen via bankomat. (ATM). Aha, det är därför. På något sätt tycker systemet att vi även i fortsättningen ska använda bankomaten.

Så den vänlige mannen följde med oss ut till en s k ATM och där stoppade jag in mitt bankkort, följde instruktionerna och vips var allt klart.

Jag kan inte direkt påstå att jag förstår särskilt mycket mer men jag kommer nog inte att köa inne på bankkontoret, för att få tillstånd att sätta in pengar inne på bankkontoret, när det går snabbare och enklare ute i en ATM. Oftast kommer jag ju att ta ut pengar från mitt svenska konto, för att sedan sätta in det på det sydafrikanska.

En variant skulle också kunna vara att göra en elektronisk överföring direkt från det svenska kontot. Men jag vill minnas från förra gången vi bodde i Sydafrika att det var en relativt hög avgift för det.

1997 eller 1998 var jag med och införde kollekt via cashcard i Aneby (på prov). Det blev inte så långvarigt men ett visst medialt genomslag blev det. Ungefär 10 år senare skaffade vi en kollektomat till Birgittakyrkan. Den finns där fortfarande men genombrottet har ändå inte riktigt skett. Det visar sig kanske att Afrika går lite före Europa när det gäller tekniska lösningar. Egentligen är jag inte förvånad.

No comments: