Tuesday, 9 December 2014

Kontakt genom etern

Snart kommer folk även till lokalen i Uppsala.
Om en liten stund ska jag, tillsammans med en kollega och några studenter, delta i ett forskarseminarium i Uppsala. Men vi är i Pietermaritzburg i Sydafrika. Det mesta är förberett. Erik, som ska försvara en del av sin avhandling i Sverige, har skickat material. Jag har bokat vårt sammanträdesrum. Jag fick nyckeln i morse. När jag kom för en timme sedan visade det sig att det var fel nyckel. Rätt nyckel var borta. Panik! Fast bara lite. Andile tog med mig till tredje våningen. Vi knackade på den person, som har en dublettnyckel. Men hon var inte där. Någon professor hade dock nyckeln till rummet bredvid och dörren mellan de två rummen brukar vara öppen. Vilket den var. En fjärde person visste hur nyckelbrickan såg ut. Någon minut innan jag skulle sammanträffa med Roberto, en tekniker, hade jag kommit in i rummet.

Nu har jag lärt mig hur videuppkopplingen fungerar. Thomas i Sverige har jag pratat med och nu känns det bra. Det enda orosmolnet är att vi drabbas av strömavbrott p g a det som kallas load shedding.

Seminariet kan börja och jag känner att jag gör, om än på ett ringa sätt, det som står i min 'terms of Reference':
.... vara en resurs för Svenska kyrkan att hämta hem ny teologisk kunskap.
Nu handlar det visserligen om ett utbyte mellan två akademiska institutioner. Men säkert skulle vi kunna använda denna möjlighet till kommunikation i den världsvida kyrkan också.

Så händer det! Det som inte får hända. Precis när jag sitter och skriver denna bloggpost får jag ett mejl från universitetet:
Dear ColleaguesOur service providers has given us notice that there will be an emergency change implemented on the SANREN network affecting internet and external email as follows: The Uninterrupted Power Supply (UPS) at the Durban PoP (DUT) is being replaced this afternoon (9 Dec) at 16h00.
 
 Although the connection of the UPS will be swiftly done, we are advising that sites should note that the scheduled change window is 16h00 – 17h00.
 
 We apologise for any inconvenience caused. 
Notice issued by:ICS
Jag tror inte det är sant. Men det är det. Nu ber jag intensivt.
Gode, Gud, låte de tekniker som arbeter med detta problem kunna lösa det före 17. 
Eller åtminstone 17.15 för seminariet, som börjar i Sverige 16.00 har akademisk kvart, i vanlig ordning.

Nu är klockan 16.40 och intranätet har börjat fungera. Däremot kan jag inte komma ut på internet och inte heller koppla upp videokonferensen igen. Suck! Dags att be igen!

Och nu kom uppkopplingen tillbaka. 16.50. Tack, Gud!

2 comments:

Heidi said...

Din chef har det stressigt värre med dig förstår vi. Så härligt att ni står varann så nära.

Anders Göranzon said...

Tack, Heidi. Först trodde jag Du menade min chef på kyrkokansliet i Uppsala. Haha!