Wednesday, 17 December 2014

Titlar, tilltal och parlament

För ett halvår sedan blev en parlamentsledamot i Sydafrika - Julius Malema, EFF - uppmanad att tilltala Sydafrikas vice president, Cyril Ramphosa, med det gängse tilltalet:
Honourable ...
Klicka på länken till detta youtube-klipp - här - så går det att se att Malema fogade sig i uppmaningen och sa:
Honourable Cyril Ramaphosa, no problem.
Vi ett senare tillfälle beskrev samme Malema vice president Ramaphosa som en mördare. Länken kommer här.

En annan parlamentsledamot passar också på att visa Rampahosa 'the middle finger'. För dessa tilltag blev de, liksom en del andra parlamentsledamöter, avstängda från parlamentet under en tid. Tuffa tag i Sydafrika.

Sverige. Riksdagsledamoten Rosanna Dinamarca, V, vägrar att titulera Björn Söder: 'Herr talman' och yttrar de numer klassiska orden:
Du är inte min talman
Länken kommer här.

Att visa 'the middle finger' tycker jag är fel. Men varför ska det vara så viktigt att använda titlar? Är vi inte alla lika? Jo, jag vet att det finns ämbeten och att dessa ska hedras. Men görs det verkligen bäst genom att upprätthålla en viss titulatur?

Men det är klart, bakom dessa konflikter ligger betydligt djupare frågor. Både Vänsterpartiet och Economic Freedom Fighters ligger visserligen till vänster, politiskt sett. Det kan förklara varför de inte hukar sig för överheten. EFF är dock, till skillnad från V, ett populistiskt parti. De har i den meningen mer gemensamt med SD.

Kan det vara så, att en underliggande orsak är de ökande samhällsklyftorna? De är en realitet både i Sverige och Sydafrika. Sydafrikas klyftor är dock enormt mycket större.

På ett sätt tycker jag det är friskt att även toppolitiker visar känslor och verkar engagerade i det de gör. Det engelska underhuset har ju alltid, så vitt jag förstår, gjort detta.

Med detta inlägg vill jag mest peka på en intressant parallell mellan Sveriges riksdag och Sydafrikas parlament. Samt förespråka att vi alla kan tilltala varandra med förnamn.


No comments: