Tuesday 9 December 2014

Load Shedding

Just nu är det ett kritiskt läge i Sydafrika, när det gäller elförsörjning.
Just nu genomgår Sydafrika en kris vad gäller elförsörjning. Den har säkert många olika orsaker. Jag kan tänka mig att det stora, statliga elbolaget, ESKOM, inte administreras på bästa sätt. De ber folket om ursäkt i direktsänd TV men räcker det? Anläggningar ligger nere och just nu körs andra anläggningar dyngnet runt på diesel.

Men det räcker inte. Alltså tas nästa metod till. 'Load Shedding'. Det kan även kallas 'Rolling Blackout'. Såhär skriver wikipedia:
A rolling blackout, also referred to as rotational load shedding or feeder rotation, is an intentionally engineered electrical power shutdown where electricity delivery is stopped for non-overlapping periods of time over different parts of the distribution region. Rolling blackouts are a last-resort measure used by an electric utility company to avoid a total blackout of the power system.
Ett par timmar om dagen är vi utan ström. Vi har nu vant oss. Vi fyller en termos med hett vatten och har det till te eller kaffe om strömavbrottet infträffar när vi är sugna på te eller kaffe. Är vi utan ström när vi ska äta, blir det sallad, mackor etc. Inget stort problem.

Värre är det ju för företag. Att missa kunder eller produktion två timmar om dagen under en längre period är ju så klart inte bra. Vissa har förstås generatorer. Våra grannar har det.

Trafiken är en annan risk. När trafikljusen inte fungerar blir det smått kaotiskt.

Jag vill tro att 'Load Shedding'-instrumentet används rättvist men i fredags var vi hos goda vänner som bor i ett område med något lägre materiell standard. Strömmen var borta betydligt längre än två timmar. Det visade sig att de ha en annan elleverantör. Men ändå. Det borde vara lika för alla!

För hustrun och mig går det att leva med detta. Men för Sydafrika som nation är det absolut inte bra. Ytterst handlar det också om hur beroende vi är av el och hur svårt vi har att hushålla med den.


2 comments:

Heidi said...

Elvis kommentar där Anders :)

Anders Göranzon said...

Haha, det verkar som om Du är laddad idag, Heidi!