Saturday 27 December 2014

Löste "decemberöverenskommelsen" grundproblemet?

Det blir alltså inget extra val i mars 2015. Läser på nätet i Aftonbladet, Expressen, SvD och DN. De flesta verkar välkomna detta. Utom SD, om jag förstår nyhetsrapporteringen rätt. En förklaring tycks vara att endast SD hade tjänat på ett val i mars.

Det positiva med dagens besked, är att Sverige sparar pengar. Val är kostsamt. Dessutom sparar partierna pengar. En valrörelse gör också att mycket politiskt arbete avstannar. Det är så klart inte bra.

En annan positiv sida är att SD får mindre att säga till om. SD satsade högt och förlorade. Så kan det gå i politiken.

Men vad är grundproblemet? Som jag ser det är SD ett symptom på ett djupare liggande problem. Det finns stora grupper människor i Sverige som är missnöjda med de etablerade partierna. De uppfattar inte att dessa partier pratar med dem eller fattar beslut som löser deras problem.

Däremot uppfattar de att SD gör det. Vilket för mig är en gåta. Ett parti, som i mina ögon står långt bort från demokrati och medmänsklighet. Hur kan detta parti uppfattas som en kraft till förändring och förbättring för människor i Sverige? Obegripligt!

De som röstar på SD gör en felbedöming, menar jag. De tror att pengar kommer föras över från en ekonomiskt svag grupp (immigranter) till andra ekonomiskt svaga grupper (arbetslösa, sjukskrivna, äldre m fl). Så blir det naturligtvis inte i SD’s värld.


Grundproblemet är att klyftorna ökar. Klyftorna mellan de som redan har det ekonomiskt bra ställt och hela tiden får det ännu bättre och de andra, som får det sämre.

Det som därför behövs är en politik som minskar de ekonomiska samhällsklyftorna. Att majoriteten av riksdagens partier är överens om att SD inte ska ha mer makt är bra. Det är gott att det samarbetas över blockgränserna. Men nu börjar den stora utmaningen. Att överbrygga klyftor i riksdagen är det lilla steget. Att så långt som möjligt överbrygga samhällsklyftorna är målet.

2 comments:

Unknown said...

Ja, gode måg, så är det. "Icke naturen hårdhänt har dragit gränser mellan fattig och rik" etc

Anders Göranzon said...

"Mot den förödande guldkalvens stod kämpen med glödande känslor och mod."