Thursday, 26 June 2014

Almedalsveckan blir fridlyst

Enligt KyrkansTidning kommer Almedalsveckan, för Svenska kyrkans del inledas
... med att biskop Sven-Bernhard Fast lyser frid över veckan.
Skojigt ordval. Som präst tänker jag kring orden ”lysa frid över” att det är något en präst gör ute på kyrkogården, när kistan sänks. Men så ska det väl ändå inte tolkas.

Så jag googlar på ”lysa frid” men får inga bra svar. Då vänder jag på steken och googlar på ”fridlysa” och inser att det har ytterligare en innebörd. Enligt wiktionary betyder ”fridlysning”:
... skydda från att bli utrotad, eller från att påverkas av människor ...
Det verkar som Almedalsveckan ligger illa till. Vad säger egentligen Visby stift om saken. Det är ju där Sven-Bernhard Fast är biskop. Men faktum är att Visby stift inte alls annonserar några aktiviteter på sin hemsida, när det gäller Almedalsveckan. Inte ens en länk till den hemsida som Svenska kyrkan har kring Almedalsveckan. Det är väl ändå märkligt!

Men på Svenska kyrkans Almedals-hemsida, finns kanske ursprunget till Kyrkans Tidnings ordval. Där står det att biskopen
... lyser "marknadsfred" över Almedalsveckan 2014.
Puh, det var ju bra. Nu ska det bli intressant att se vilket ordval som media i övrigt väljer. Samt om Kyrkans tidning står på sig, när det gäller ordvalet. Samt om Visby stift lägger ut en länk till Svenska kyrkans hemsida om Almedalen.

Det kunde förresten Visby Domkyrkoförsamling också göra. Där står det mest om Helgmålsringning från Domprostens trädgård och Gotlands kyrkvecka.

 

No comments: