Enligt Kyrkans Tidning har studieförbundet Sensus en policy att de som söker jobb själva ska få bestämma om de vill beskriva sig som 'han', 'hon' eller 'hen'. Det sista är då könsneutralt.
Kanske är det bra. Det är en del av Sensus' inkluderingspolicy, får man veta i artikeln.
Min fråga är: Varför ska man överhuvudtaget skriva kön i sin ansökan? När kan det ha betydelse? Och om man inte känner sig hemma i vare sig 'han', 'hon' eller 'hen' - vad gör man då?
5 comments:
Nästa steg blir kanske att man bara ska skriva sitt efternamn för att inte avslöja för mycket?
Möjligheten att känna sig hemma i ett visst pronomen ökar ju om det finns fler möjligheter än han och hon.
Jag har skrivit mer om det på min egen blogg, och tar mig friheten att kopiera en av mina kommentarer därifrån:
Det finns två alternativ, som jag ser det. Antingen väljer man att inte ange kön öht, eller så väljer man mellan han/hon/hen. Det förstnämnda tycker jag är bra, men det man riskerar att tappa bort då är den markering som h*n-valet faktiskt innebär. Jag tycker att det indikerar att Sensus har en genomtänkt policy när det gäller bl a genusfrågor.
Och jag, som själv jobbat där i många år, tycker att det stämmer ganska bra. Det handlar inte om att jag jobbar i en organisation som är felfri eller utan interna problem, men det är faktiskt så att frågor om likabehandling och inkludering är viktiga och reella frågor.
När vi har våra större personalsamlingar ser man t ex alltid till att det finns möjligheter för mina muslimska kollegor att förrätta sina böner i ett speciellt bönerum och äta mat som är halal. Man ska inte behöva fråga efter sådant.
Visst är det svårt för människor att avvika från normen på olika sätt, även i Sensus. Men det underlättar att ha en arbetsgivare som både har en innehållsrik inkluderingspolicy och dessutom visar i handling att det är OK att avvika från normen på olika sätt. Och det underlättar att ha kollegor som är medvetna och utbildade i inkluderingsfrågor och inte höjer på ögonbrynen om någon är vegan, muslim, transvestit eller något annat normavvikande.
Jag vill hellre presentera mig som "hin". Får man det i ett religiöst studieförbund?
rågrut Ha ha, jag tänkte detsamma men vågade inte skriva......
Bästa fru knäckebröd!
Om studieförbund hade kunnat vara religiösa så hade svaret varit ja.
Post a Comment