Friday 12 February 2010

Döttrar och kultur

Med en dotter i Stockholm och en i Uppsala är det upplagt för lite kultur. Efter en kväll och morgon hos äldsta dottern tog vi oss in till Odengatan, hittade efter mycket om och men en parkeringsplats. Det var mycket gatuarbete. På en skylt stod det: Vi installerar fjärrkyla! Som om det skulle behövas. Nåja, vi hittade ingen parkeringsplats på gatan och gav upp, åkte till ett parkeringshus och hittade en parkeringsplats precis utanför. Så bra! Billigare på gatan. Sedan hälsade vi på gamla mellanstadiekamraten Katarina, som är optiker på Odengatan. Så trevligt! Jag har inte någon äldre skolkamrat!

När vi åkte till fjällen i somras träffade vi Hans och Anna på tåget. Anna är pensionär och guidar på judiska museet. Så vi gick dit och fick en privat guidning. Det är viktigt att bevara banden till våra judiska systrar och bröder. Anna är förtjusande, född och uppvuxen i Sverige. Hennes man, Hans, kom efter kriget från Tyskland. Pappan dog i Auschwitz, mamman klarade sig nästan. Lyckades ta sig till Sverige men dog något år senare. Nu fick vi se både den basutställning, som finns och en tema-utställning om Mago (Max Goldstein), som bl a samarbetade med Ingemar Bergman. Vilka härliga skisser och kläder!
Efter att ha ätit en baguette tog vi bilen till Sheraton. Gå på hotell? Nej, parkera i källaren och så hittade vi Konstakademien på Fredsgatan, där det var en utsällning om Berta Hansson. Konstnär från Jämtland, som varit lärare i Fredrika och rest bl a i Sydafrika. Vilka härliga konstverk. Zulu-kvinnor och västerbottensgubbar var trovärdigt fångade. Olja, akvarell, apllikationer, skulpturer. Mycket givande!
Nu är vi i Uppsala och ska gå ut och äta på Kalmar nation med näst äldsta dottern. Men eftersom hon var på föreläsning hann vi med ett kort besök hos hustruns moster. Imorgon blir det disputation. Det gäller att utnyttja tiden!

2 comments:

Råg-Rut said...

Medan ni smålänningar är i Stockholm och tittar på konst av en jämtlänning är jag, f.d. stockholmare, i Småland och fikar med min kusin - från Jämtland.

Gerthie said...

Oj, vad ni hinner mycket! Ta det lugnt i trafiken på hemvägen!