Wednesday 5 August 2009

Jag betalar för 'mjuk' erotik

Detta blir en bekännelse! Inte i första hand av moralisk art. Snarare en bekännelse av dumhet. Jag är lättlurad! Hur kul är det att erkänna en så'n sak?

För ett drygt halvår sedan fick vi ett erbjudande av telia, att beställa digital-TV via vårt bredband. Det verkade smidigt och det fanns olika kanal-paket att välja på. Så småningom blev det lagom med viasat guld. Intet ont anandes tackade vi ja och skrev förmodligen på en underskrift på det papper, som, likt ett brev på posten, kom just på posten. Dessutom skulle kanalpaketet vara gratis ett halvår. Mycket sport och den del film. Jo, det var ju en trevlig förhöjning av livskvalitén.

Häromdagen zappade jag lite efter att ha sett på en Beck-film. Helt plötsligt händer det. Porrfilm rakt in i mitt TV-rum. Vad är detta?

Jag pratar med hustrun och tittar sedan på telias hemsida. Visst! Där kan man läsa att två sådana kanaler ingår i paketet. Det kallas visserligen något annat. Men det är tydligt vad det är.

Så jag ringer telia och får veta att vi inte bara har beställt paketet utan också förbundit oss att ha det fram till februari 2011.

Dumheten är alltså dubbel: Å ena sidan kollar vi inte upp vilket typ av film vi betalar för. Å andra sidan kollar vi inte upp ur länge vi tänker betala. Jag har säkert suttit med informationen framgör ögonen på de papper jag skrivit på. Men inte sett!

Men visst kan man även anlägga en del kritiska perspektiv på marknadsföreingen? Samt ställa en del frågor!

Jag inbillar mig att fler naiva personer gått på samma sak. Det innebär att vi är tusentals, kanske hundratusentals - eller fler - som är med och stödjer porrindustrin. Vet vi om det? Vill vi att det ska vara så?

Till detta kommer frågan om inte försäljaren borde upplysa om att det ingår slika typer av kanaler i paketet. Eller att man skulle ha chansen att byta ut dem mot andra kanaler. (Det har jag förresten inte kollat. Det kanske går!)

En annan aspekt är ju hur detta fungerar i småbarnsfamiljer. Jo, det var det första personen hos telia sa, när jag ringde. Jag kunde installera någon form av föräldrakontroll. Det är väl i och för sig bra att någon tänkt på det. Men jag vill inte ens ha denna typ av filmer i närheten av min tv. Än mindre betala för det.

Senast 3 månader före februari 2011 ska vi i alla fall avbeställa paketet. Då har vi betalat alldeles för mycket pengar för en massa kanaler, som vi förmodligen inte tittar på. För att inte tala om ovan nämnda specialkanaler. 'There is no such thing as a free lunch'. Att det var gratis första halvåret får vi dyrt betala resten av avtalsperioden.

Men vi har även lärt oss en läxa. Insikten att vara dum och lättlurad kanske bibringar oss en smula ödmjukhet. I så fall har det inte varit förgäves.

2 comments:

Ida-Karin said...

Ibland är jag extra nöjd med att inte ha TV!
Inlägget får mig att tänka på den gång för många år sen då en pratglad telefonförsäljare ringde mig och ville sälja sitt superba kanalpaket. Han snackade vitt och brett utan att jag hade chans att få en syl i vädret. När han så till slut gjorde en paus för att andas passade jag på att upplysa om att jag ingen TV hade. Det blev helt tyst i luren, sen sa killen ett snabbt "hej då" och la på luren.
(Nej, man måste faktiskt inte ha TV, även om det är svårt att övertyga Radiotjänst om att mitt hushåll saknar TV-mottagare.)

Anders Göranzon said...

Grattis, Karin! Bra beslut!