Sunday 8 January 2012

ANC 100 år 2

Sydafrika upphör aldrig att förvåna mig. ANC firar 100 år. Det är ett parti som firar men själva firandet framstår som ett firande för hela nationen – kanske hela kontinenten. Drygt 40 statschefer är där. Samt en del före detta. Kaunda exempelvis. Gratulationer kommer från alla hall. Storbritanniens Cameron säger enligt iol-news:
The African National Congress has been a beacon for the world in the fight against discrimination and the struggle for freedom from oppression - it stood up for the rights of all South Africans.
It is incredible to see the changes in South Africa that the ANC has helped to bring about.
ANC och Desmond Mpilo Tutu har verkligen haft många konflikter. Han är en av få som tydligt kritiserar ANC och dess ledare. Men vid invigningen av 100-årsjubileums-facklan satt Tutu bredvid Zuma. Zuma tände och Tutu välsignade. Det kan man se på ett klipp, som Reuters har.
Ett knappt dygn efter det rituella slaktandet av en tjur, för att förfäderna (och förmödrarna) skulle involveras i firandet, invigdes facklan under en gudstjänst i en metodistkyrka. Här blandas friskt. Forna kombattanter uppträder sida vid sida. Sydafrika! Fascinerande.
Men det hörs även en del kritiska röster. Insmuget i hyllningsropen talas det om de utmaningar som verkligen finns. Även Zuma talar om det i sitt stora tal, som delvis återges av BBC.
Men visst har ANC en stolt och stundtals häpnadsväckande historia. Kampen fördes utan våld i 50 år och när man till sist tog till våld var det i jämförelse med apartheid-regimens övervåld begripligt. Ledare som Oliver Tambo och Nelson Rolihlahla Mandela har gett försoning ansikten. Nog finns det mycket att fira, även om det går att rikta kritik mot de nuvarande ledarna.
Det intryck jag får är att ANC förmår vara en enande kraft för en stor del av landets befolkning. I vilken utsträckning flertalet vita upplever att det är deras firande, ska jag låta vara osagt.
SACC’s hemsida finns det inget att hämta om jubileet. Så sent som 22 december riktas dock skarp kritik mot Zuma, för att han uttalat sig negativt om kyrkornas roll i Sydafrika.
Det ska bli intressant att läsa kommentarer i den närmsta framtiden.

No comments: