Monday, 13 December 2010

Luciamorgon

Det är Luciakväll. Jag sitter vid datorn och lyssnar på luciamorgon i repris. Vi såg det i morse. Traditionsenligt. Hustrun, hunden och jag. Eld i braskaminen, frukost, kaffe, lussekatt och pepparkaka. Just nu sjunger tonårsidolen Darin ”O, Helga Natt” fast på engelska. Jag har kollat på pianot. Samma tonart som Jussi men inte samma stil. Tur det! Han gör det i och för sig ganska bra. Bättre än de tre kvinnliga stjärnorna: Sanna, Sonja och Shirley. De tyckte jag faktiskt lät mindre bra. Dessutom störde det mig oerhört att just dessa fyra stjärnor fick applåder efter sina framträdanden medan luciatåget, från Södra Latins Kammarkör fick sjunga utan applåder. Helst inga applåder alls för mig men om man ska ha det ska det vara rättvist. Särskilt som skolungdomarna sjöng hundra gånger bättre än superstjärnorna. Faktiskt! Sången var oerhört balanserad och stundtals blev jag mycket imponerad. När tonårsidolerna sjöng skedde det dessutom med dåligt högtalarljud. Pie Jesu med en av dem var rent förskräckligt! Tyckte jag! Ända tills luciatåget tog över. Fast sedan skulle ju solisten in och meckla igen.
Lennart Jähkel fick vara med och berätta Lucialegenden och lite om vårt nordiska firande av årets mörkaste natt. Det var kort och informativt. Lennart Jähkel gjorde det bra! Hustrun menar att han kunde ersätta Arne Weise på julafton. (Ja, vi vet att Arne Weise slutat för länge sedan men under åren i Sydafrika hade vi en gammal videoinspelning på julafton, flera år efter Arne Weises pensionering).
Men det är ett tag kvar tills dess. Idag är det Lucia! Låt oss njuta av det! (Om vi kan!)
Ja, nu har jag väl gnällt färdigt för i år. Tänk om jag någon gång kunde sitta framför TV:n och bara njuta istället för att vara så infernaliskt kritisk. Men för den som eventuellt vill förkovra sig i vad jag gnällde om förra året och året dessförinnan presenteras här erforderliga länkar.
Förra årets gnäll.
Förrförra årets gnäll 1.
Förrförra årets gnäll 2.
Förrförra årets gnäll 3.

1 comment:

Råg-Rut said...

Vill man slippa gnälla måste man antingen stänga av teven eller stänga av hjärnan.