Tuesday 1 September 2009

Kebnekaise-expeditionen 16

Så riktigt! Det är naturligtvis en ren och ingenting annat på fotografiet. (Var fick jag älgen ifrån?) Kanske var det den historia som min första slöjdmagister drog, som flöt upp i mitt inre. Han hette Matto Tjikkom och bodde i Pieggaluokta, tror jag det var, mellan Porjus och Ålloluokta. Båda min bröder hade haft honom och visste att berätta, att om man skrattade åt hans vitsar fick man minst en trea. (Det var på den femgradiga betygsskalans tid). Så här gick historien:

Det var en gång en älg som simmade över en jokk. Då blev han ren. Och sen var det gjort. (Hjort!)

Jag fick en trea i slöjd. Jag skrattade åt vitsen men var inte så händig vid hyvelbänken. Men jag tror mitt största misstag var, när Matto Tjikkom frågade efter en rubank och jag gick och hämtade en rasp. Hur ska man kunna veta skillnad på det, när man är nio år?
Men detta handlade inte så mycket om Kebnekaise-resan. Se det mer som en rättelse. Det ska vara ren. (Fast jag vet ju inte om det var en tjur, d v s en sarv eller en kastrerad hane, d v s en härk).

1 comment:

astrid said...

Hej! Kul att läsa om min pappa Matto Tjikkom. Så var det nog,det gällde att ha samma humor så gick det bra. Matto avled aug-95 fullt klar och redig, han kom ihåg alla sina gamla elever, säkert dig med. Hälsningar Astrid född -58.