Friday 24 April 2009

Val i Sydafrika 3

I förrgår var det val i Sydafrika. Det är inte helt klart än. Kanske har hälften av rösterna räknats. I stort sett har valet gått lugnt till. Ett mord av en COPE-funktionär kan ha politiska motiv. Men det är för tidigt att säga klart. Någon valarbetare har tagits på bar gärning med ett hundratal ifyllda valsedlar på sig. Det finns andra misstankar. Men det har inte varit något utbrett valfusk, vad jag förstår. Ordföranden för den oberoende valkommissionen, Brigalia Bam, en förtjusande dam, som jag träffade på hennes kontor för ett par år sedan, är enligt media nöjd. Hans Engdahl, missionär för Svenska kyrkan i Kapstaden, vittnar om god stämning och närmast folkfest kvällen innan och på själva valdagen. Nästan som 1994!
Det stör förmodligen västvärlden att Zuma blir president. Han är inte lika slipad som Mbeki. Men bedömare menar att det är Mbekis ledarstil, som bäddat för många av problemen. Mbeki hade svårt att lyssna och omgav sig med ja-sägare. Däremot uppförde han sig klanderfritt. Zuma är indragen i allehanda skandelar, vilket ju självklart är oroande. Dessutom förstår sig ingen i väst på en man, som enligt uppgift har 18 barn och kanske 4 fruar. En fråga aftonbladet ställer är vilken av fruarna, som ska bli landets första dam.
Men ANC är en stor och trög organisation. ANC är större än sin ledare. Egentligen skulle man fokusera mer på själva partiet än enbart dess ledare. Sannerligen har organisationen problem. Det är svårt att riktigt bedöma, men på mig verkar det som om det ibland brister i öppenheten. En annan problematik är alliansen med fackföreningsrörelsen och kommunistpartiet. ANC har ju under Mbeki varit ett parti som välkomnat ett kapitalistiskt snarare än ett socialistiskt styre. Zuma har lovat att fortsätta på den inslagna vägen. Samtidigt har han ett annat språkbruk i mötet med de fattiga, som ofta ser honom som garanten för ökat välstånd. Trevor Manuel, finansministern, ser många i väst som en garant för trygghet och stabilitet. Han sitter med all sannolikhet kvar.
Sedan har vi frågan om ANC får 2/3 majoritet. I så fall kan de ändra konstituitonen. Det vore självklart illa.
Intressant blir att se om DA tar över Western Cape. Då blir en av 9 provinser inte styrd av ANC och sydafrikerna får ett exempel att jämföra med, när ANC ska utvärderas nästa gång, 2014.

No comments: