Thursday 28 March 2013

Ramphele jobbar på


Utan att det blir några store rubriker jobbar Mamphela Ramphele på. Men här och där kommenteras det. Förra veckan skrev Jared Sacks i Mali & Guardian under rubriken:
Biko would not vote for Ramphele
Biko och Ramphele var ju ett par. Kolumnisten menar att Ramphele nu är så långt borta från Black Consiousness att Biko, om han levt, hade varit en av hennes största kritiker.


Veckan därpå får Sacks kritik av två svarta redaktörer: Andile Mngxitama and Athi Joja. De är visserligen även de kritiska mot Ramphele men tycker att det inte passar sig att en vit liberal har synpunkter.
White liberals can't stand blacks who speak for themselves; the attack on Ramphele must be understood primarily in this context. She is a black woman who speaks her mind. We recognise this fact, notwithstanding our own fundamental disagreements with her.
Nättidningen Times Live menar dock att ungdomar inom ANC lyssnar på Ramphele. De är trötta på ANC politiker som kommer ut och träffar dem före valet, för att få deras röster men sedan inte levererar.


Frågan är om Ramphele kommer att leverera. Och om hon får chansen. Det ska i alla fall bli intressant att se hur det går i valet 2014. Med Agang, Cope och DA som motståndare till ett ANC med ett alltmer skamfilat rykte, kan det bli riktigt intressant.

No comments: