Saturday 6 October 2012

Internationella vardagshjältar

Igår kväll, fredag, samlades drygt 25 personer i Birgittakyrkan i Kalmar. Internationella ombud i Svenska kyrkan. Det är människor som av fri vilja lägger en fredagskväll på globala frågor. Imponerande. Folk kom från Algutsrum och Glömminge på Öland. Från Halltorp, Voxtorp, Ljungby, Dörby, Hossmo, Ryssby, Domkyrkoförsamlingen, S:t Johannes och S:ta Birgitta. Åldersmässigt rörde det sig om personer mellan 30 och 75. En viss övervikt av pensionärer. Hanne kom i god tid och vi hjälptes åt med fikat. När folket trillade in brann en eld i öppna spisen och det fanns kaffe, te, saft, mackor och kakor. Men först gick vi in i kyrkorummet för en kort andakt. Först en psalm från Sydamerika, sedan en bön från Afrika och sist en psalm från Asien. Vi tillhör den världsvida kyrkan.

När vi ätit våra smörgåsar framför den öppna spisen och pratade vi om temat för årets julinsamling: Ge alla barn en framtid utan våld. Sedan satte vi oss i en cirkel och delade erfarenheter från hur vi i de olika församlingarna planerar inför julinsamlingen. Det är fantastiskt att höra om den iver som finns. I vissa församlingar gör man så klart mindre och i andra mer. Det beror på vilka resurser som finns. Det verkar i alla fall som om Domkyrkoförsamlingen och S:t Johannes församling ska ge sig ut i vimlet på Larmtorget på 1:a söndagen i advent, som också är skyltsöndag. Traditionell insamling med bössor! Bra!

Men vi pratade också på djupet om varför det är viktigt att Svenska kyrkan finns med som en aktör bland andra i världen. Många organisationer samlar in mer pengar och ger mer katastrofbistånd. Men vi tror att vi som kyrka har möjlighet att jobba mer långsiktigt. Genom de kontakter vi har med kyrkor över hela världen – ett oerhört finmaskigt nätverk – är vi insatta i ett sammanhang som har potential att påverka över längre tid och på djupet. Ett sammanhang, som gör att även vi påverkas och ändrar vår livsstil. Därför var det självklart att vi också talade om Fairtrade och hur vi, genom vår konsumtion, kan bidra till förändring. Passande nog, eftersom de två kommande veckorna är Fairtrade-veckor.

Du som läser detta kan bidra på ett mycket enkelt sätt. Torsdagen den 18 oktober avgörs Fairtrade challenge. Det är en lustbetonad tävling, där länderna i Norden ser vem som dricker mest fairtrade-kaffe eller -te. Anmäl fikapausen på jobbet eller elvakaffet med grannarna. Klicka här:



Inspiration fick jag i alla falla av att tillbringa ett par timmar på fredagskvällen tillsammans med drygt 25 vardagshjältar!

No comments: