Tuesday 26 June 2012

Gästbloggare: Samuel Peck

Idag besökte vi ett nyöppnat museum. Det var faktiskt första dagen. Bostonteaparty-muséet. När vi gick in i det som skulle föreställa Old South Meeting House, fick vi en fjäder och varsitt kort, där det stod vilken karaktär vi skulle föreställa i något som liknade en tidsresa. Så den 16 december 1773 blev jag Samuel Peck. Jag ger honom ordet:



Huzzah, folks! Mitt namn är Samuel Peck. Jag är tunnbindare i Boston och året är 1773. Den engelske kungen hade bestämt att vi skulle betala skatt. Det ville inte vi! Vi tror på friheten och får vi inte vara med och bestämma i det som gäller England, ska inte engelsmännen bestämma över oss. Saken gällde en massa te, som den engelske kungen sänt till Boston, som ligger i New England. Om detta te skulle komma i hamn, måste vi betala skatt. Jag var en av ledarna i upproret. Så vi gjorde helt enkelt så att vi dumpade allt te i vattnet. En av dem som var med, var en femtonårig stearinljusmakarlärling, som heter Joseph Lovering. Denna aktion blev startskottet på den amerikanska revolutionen. Vi som var med tror på demokrati och frihet för alla folk. Ingen stormakt borde få lägga sig i andra länders angelägenheter.




Ja, det sista tror jag att Samuel Peck tyckte men jag är inte säker på att det var budskapet i utställningen. Bevisligen har hela Boston Tea Party grejen i dagens politik kommit att handla om helt andra saker, om man studerar det som idag kallas Tea Party Movement. Men det var i alla fall en fin utsällning och vi var bland de första besökarna utan att vi visste om det.

2 comments:

elisabet said...

Och vem är kvinnan på bilden? (alltså i "spelet")

Anders Göranzon said...

Det som ser ut som en kvinna är faktiskt inge mindre än Joseph Lovering. Vem personen till vänster är vet jag inte. :-)