Saturday 2 June 2012

Antoinette Sithole

Vi blev hembjudna till goda vännerna Ebbe och Lena. Ebbe Westergen är ordförande (president) för organisationen Bridging ages. I vanliga fall arbetar han vid Kalmar länsmuseum med kulturmiljöpedagogik. Vi visste att vi skulle få träffa fyra sydafrikanska gäster, som varit i Kalmar under veckan och är på väg till en konferens i Turkiet. En av dem, Trinity, bor i Pietermaritzburg, dit vi flyttar nästa år. Spännande. En annan heter Mpho och en tredje Bongani. Bongani fick min avhandling. Han håller på med ett par kapitel till en bok, som berör samma saker som jag forskat kring. Den fjärde personen var Antoinette. Alla fyra arbetar på olika museer i Sydafrika. De är också involverade i arbetet med tidsresor och hör till organisationen Bridging ages. Men självklart måste jag skriva om Antoinette. Här på bild med hustrun.



Jag har set Antoinette på bild så många gånger att jag knappast längre minns det. Men då har jag aldrig sett henne. Fokus har varit på hennes bror, Hector, som bärs utav en man. Mannen jag alltid trott var hans far, var i själva verket en främling vid namn Mbuyisa Makhubo. Händelsen ägde rum den 16 juni 1976 i Soweto, Johannesburg. Soweto, som låter afrikanskt men betyder South West Townships. Skolbarnen i Soweto fick nog av att tvingas använda afrikaans som undervisningsspråk. Antoinette berättade vid matbordet att de säkert var över 20 000 barn som demonstrerade. Det var tänkt som en fredlig manifestation men mycket gick snett. Polisen började skjuta och under de dagar eller veckor som upploppen pågick dödes hundratals skolbarn. Den förste var hennes bror, Hector, 10 år. Han skulle egentligen inte varit där. Det var de äldre barnen som demonstrerade. Men många yngre var nyfikna och drogs med. Antoinette, eller Toto, som hon också heter, var 16 år.



Efter det blev 16 juni en speciell dag i Sydafrika. The Soweto Day. Åren mellan 1976 och 1981 var det ständiga upplopp kring denna dag. När jag bodde i Sydafrika deltog jag i ett möte den 16 juni 1982 i Kimberley. Ungdomarna i kyrkan tog med mig men först såg de till att jag fick en prästskjorta på mig. För min egen säkerhets skull. Jag minns fortfarande tydligt hur laddad stämningen var. Talen och sångerna. Jag minns en ung, svart man som talade om hur de vita tagit över deras land och jag stod längst bak längs väggen och kände mig allt annat än bekväm. Idag kallas den 16 juni Youth Day och är en allmän helgdag. Det är också vår bröllopsdag. Sydafrika är vårt andra hemland och det var härligt att få träffa fyra sydafrikaner i kväll. Att träffa Antoinette satte igång många tankar. Det museum hon arbetar vid finns i Soweto och heter Hector Pieterson Museum.