Thursday 9 September 2010

Tillbaka till Sydafrika

Så spännande att åka med Ethiopian Airlines till Sydafrika. Lite annorlunda inställning. När vi mellanlandade i Rom och det kom på massor med människor, som skulle till Addis Ababa, blev det fullt med bagage i planet. I gången vid nödutgångarna samlades inte mindre än 6 flygvärdinnor/stewards och 1 markpersonal. Det handlade om att bära ner en del handbagage i lastutrymmet. Olika cabinpersonal kom alltså med olika väskor och fick en klisterlapp av markpersonalen, som de sedan bar tillbaka till väskans ägare. Allt löstes mycket smidigt. Det kändes som om detta kaos uppstår varje gång.
När vi sedan kom till Addis fanns inga skyltar om hur vi, som skulle vidare mot Johannesburg, skulle göra. Däremot fanns det personal, med eller utan uniform, som informerade oss. Ganska sparsamt. Stå kvar här! Följ med här! Vi undrade lite. Vad händer? På något sätt är vi vana vid skyltar och den typen av information. Om en levande människa kommer och är sparsam med informationen blir man lite undrande. Skyltar litar man på!
Men vi kom fram och efter ett par smärre missöden (en av våra väskor hade gått sönder i låset och var halvt öppen, samt en annan i resesällskapet fick inte sin väska alls) kunde vi hyra våra bilar och åka in till centrala Johannesburg.
Vi blev väl mottagna av generalsekreteraren i SACC, Eddie Makue, som ägnade en timme åt oss och jag fick överlämna ett exemplar av min avhandling. Ett stort ögonblick.
Sedan åkte vi mot Common Ground, där vi åt en välsmakande kvällsmat och ganska tidigt kröp ner i varsin välkomnade säng.
Idag blir det University of Witwatersrand och sedan Bloemfontein.

No comments: