Sunday, 4 April 2010

Allvarligt i Sydafrika

Påskdagen! Heslt vill jag vara glad och bara tänka på Uppståndelsen och livets seger. Ljuset lyser i mörkret!

I Sydafrika har ledaren för den ultrahögerextremnationalistiska rörelsen ABW, som är en militant befrielserörelse för vissa Afrikander ( d v s vita sydafrikaner med holländsk ursprung ), blivit mördad på sin farm. (Afrikander är den svenska översättningen av det som i Sydafrika kallas 'Afrikaner'. På engelska kan det inte förväxlas med 'African', som snarare är en svart Afrikan. Men på Svenska blir ju Afrikan i pluralis just 'Afrikaner', därav termen 'Afrikander'.) Vad jag förstår är det två farmarbetare, som hävdar att de inte fått lön. Det är ju helt utan proportioner att döda p g a detta. Nu råkar det vara så att ordföranden för ANC's ungdomsförbund, Malema, driver en kampanj för att sydafrikas gruvor ska nationaliseras och änvänder ett kampsång från tiden under apartheid med texten 'kill the boer', d v s döda bonden (eller i överförd bemärkelse 'döda afrikanden').

Malema är kritiserad, med rätta, för att piska upp rasistiska känslor. Terre'blanche hade jag inte mycket till övers för heller, men ingen förtjänar att bli mördad.

Med andra ord är det ett bakslag i försoningsprocessen. Sydafrika behöver varken mordet på Terre'blanche, Malemas populism eller den hämdiver som nu finns inom ABW. Att Zuma inte i tillräckligt starka ordalag har tagit avstånd från Malemas kampanj är också allvarligt.

Det känns med andra ord inte bra. Men Sydafrika har varit värre ute och jag tror och hoppas att det finns goda krafter som kan rida ut detta också.

No comments: