Monday, 19 April 2010

En dag i Lund

Hur ska jag nu formulera mig så att detta inte uppfattas som skryt? Jag gör ett försök: I morse kl 05.45 steg jag upp, släppte ut Ludde, åt frukost och cyklade sedan till centralen. Tåg till Alvesta, där klev jag på ett x2000 och hade sällskap med Katarina. I Lund åt vi lunch och gick sedan till CTR (Centrum för Teologi och Religionsvetenskap). Vid högre seminariet i Religionsbeteendevetenskap och praktisk teologi skulle jag alltså få lite respons på min avhandling. Ann, som hade lovat läsa lite extra, hade tyvärr fått förhinder. Hur skulle det nu gå? Skulle det komma någon? Skulle någon ha läst min text?

Det är nu som det lätt kan uppfattas som skryt.

Utöver professorn i praktisk teologi och den professor emeritus i missionsvetenskap som lovat komma, kom även professor emeritus i praktisk teologi samt nuvarande professor i missionsvetenskap. De hade alla med sig ett exemplar av min avhandling och de hade ägnat tid åt den! Därutöver tre personer som disputerat i olika ämnen. Dessa hade också läst min text, eller delar av den! Utöver det sju studenter. Med mig var vi 15 personer! Vi hade tiden mellan 13.15 och 15.00. När klockan var 14.30 frågade ordföranden om vi kunde bryta för paus en kvart, för att se'n kunna hålla på till 16.00 ….


Kritik fick jag. Konstruktiv sådan. Både ris och ros. Som det ska vara. Samtalen som tog sin utgångspunkt i min text var intressanta och givande. Jag är överväldigad. Nu sitter jag på tåget och summerar. Visst, det blir en intensiv månad fram till slutet av maj, då allt ska vara inskickat. Men nu känns det enbart inspirerande. Även om jag ska sitta på nätterna.


Vad jag egentligen vill ha sagt är att jag är oerhört tacksam över att så många tog sig tid, både att läsa min text och avsätta några timmar till seminariet. Hur ska jag göra med skryt-aspekten, då? Jo, jag får ändå, i all ödmjukhet, säga att det jag skrivit verkar hålla måttet. Jag upplevde inte att kritiken var så grav, att kvalitén i min avhandling ifrågasattes. Det fyller mig med stor glädje och tacksamhet.

Jag cyklar hem från centralen genom ett vårsvalt Kalmar. När jag kommer hem har hustrun tillrett en enkel och välsmakande sallad, tänt levande ljus och satt på en CD med Abdullah Ibrahim. Tacksamhet!

6 comments:

Gerthie said...

Kul att det gick bra! En fråga bara: släppte du aldrig in Ludde?

elisabet said...

Kom friska vindar och sopa ut! Jantelagen alltså!

Du är värd detta intresse!

Du har väl inte glömt Mandelas dikt, lyssna bara till dessa rader: "Skulle jag vara lysande fantastisk, begåvad och förbluffande?...Och när vi låter vårt eget ljus skina ger vi omedvetet andra tillåtelse att göra detsamma."

Anders Göranzon said...

Jo, Gerthie, jag släppte helt klart in Ludde. Han får gå ut innan han får sitt morgonmål. Släpper man inte in honom illa kvickt äter han sig in genom altandörren.

Tack, Elisabet för uppmuntrande ord.

Matilda said...

Du är bäst pappa! Grattis! Förlåt att jag störde dig tidigare idag, ska inte göra det igen. Och säg till om du vill ha hjälp med någonting. Skulle jag tex ändra den där bilden lite? Puss

Amanda said...

Världens bästa och duktigaste pappa!!! Du är så värd all uppmärksamhet. Jag har en liten överraskning, men jag ringer imorgon. Puss Amanda

Hans Engdahl said...

Roligt att det fanns intresse för din avhandling i Lund; jag får en känsla av att den finns många där som skulle uppskatta en starkare koppling till teologi i Afrika och kanske Desmond Tutu professuren skulle ha en relation till Lund (det utesluter i och för sig inte andra kontakter i Uppsala t ex). Sen tror jag att du arbetat igenom ämnet ganska grundligt; det har varit ont om tid och jag har själv så många studenter att bedöma nu men jag skall se om jag inte skall hinna ge dig några kritiska reflektioner ändå, när är sista datumet för sådana?
Tänk också på hur du skall kunna publicera avhandlingen, för det gör väl inte UFS?
Hans