Thursday 18 June 2009

Midsommar

I början på 1970-talet bodde vi i Långträsk i Norrbotten. Ett litet samhälle, där människor livnärde sig på skogsbruk. Många män arbetade på ackord. Det var före skogsmaskinernas tid. Andra ägde åkerier. Våra grannar hade åkeri. Deras söner hade fått amerikanska namn: Dick och Larry!
Jag minns en midsommar. Vad mina syskon gjorde vet jag inte. Jag var nog 11 år och hade varit ute i skogen med mina föräldrar och plockat murklor. När vi åkte hem i vår medelhavsblå volvo 144, såg jag en midsommarstång hos några andra grannar, som också hade åkeri. Det var nog min första upplevelse av midsommar. För mig betydde midsommar ingenting. Jag hade bott i Sigtuna fram till 1½ års ålder. Sedan bodde vi i Hörnefors, söder om Umeå, i Messaure, Norrfjärden, Porjus och så Långträsk. De fyra sistnämnda orterna ligger i Norrbottens län. Jag tror inte midsommar var en stor sak, helt enkelt.
När vi själva fick barn blev det desto större. På vårt sommarställe samlas alla sommargäster kl 11, för att klä stången och sedan kl 17, för att dansa kring densamma. Endast vid ett fåtal tillfällen har vi uteblivit. Imorgon ska vi vara där igen. Hustrun är självskriven dansledare.
Men i år har vi inte så många barn med. Traditioner förändras. Och jag märker att jag är uppvuxen utan mycket ståhej kring midsommar. Det är trevligt och jag kommer verkligen att njuta av sillen och den färska potatisen. Visst ska jag vara med och dansa kring stången men jag kanske inte slåss om att få vara med och klä den.
Vad firar vi? Att det är sommar? Jo, det så klart. Mer? Fruktbarheten? Nja, dels är jag redan fembarnspappa och eventuella barnbarn får andra fixa. Dels har vi sått så lite grönssaker i landet och de får väl växa bäst de vill.
Snarare är det väl då det nordiska vemodet, som klappar på porten. Nu vänder det. Ja, ni vet. Men när jag var barn var det annorlunda. Sista åren på 1960-talet bodde vi i Porjus. En bra bit norr om polcirkeln. Det var ljust hela nätterna. Jag minns, när vi åkte ner till släkten i södra Sverige, att jag tyckte sommaren var mörk. Jag minns de mörka sommarnätterna. Till skillnad från allt ljus i norr. Ljusa vintrar, tack vare all snö. Och ljusa somrar.
Så jag behöver nog dansa lite runt stången, för att hålla vemodet .... ja just det .... för att hålla vemodet stången.

No comments: