Thursday 17 December 2020

Nu har Moruti på olika sätt handlat om genusbaserat våld under 7 torsdagar i rad. Jag började med att skriva en bloggpost om genusfrågor i allmänhet. Sedan beskrev jag skälet till dessa bloggposter; att den internationella kampanjen 16 days of activism against gender-based violence infaller i slutet av november och början av december. En gästbloggare skrev om våld i nära relationer. Det var en nära text om att även män utsätts för våld. Och att det inte alls är endast i undantagsfall.

Den 26 november handlade bloggposten om det uttalande vi ambassadörer för Thursdays in Black gjorde med anledning av 16 days. Därefter gästbloggade ordföranden för Me Too Sweden, min yngsta dotter och sedan grundaren av Försoningsgruppen i Sverige.


Idag vill jag sammanfatta med några rader. Sju veckor. Sju torsdagar. På intet sätt har världen blivit bättre men samtidigt har någon påverkats. En tanke har tänkts och någon har agerat eller låtit bli att göra något. Jag har själv fått tänka till.

Frågor som har att göra med genusbaserat våld måste ständigt lyftas upp till ytan för det blir så lätt en tystnadskultur kring det som rör sexualitet och makt. Därför fortsätter jag att skriva. Därför fortsätter jag att klä mig i svart och bära ett märke där det står:


Thursdays in Black. Towards a world without rape and violence.

Igår samtalade jag på zoom med en kollega i Zambia. Damon Mkandawire är präst och sjukhusadministratör. Vi ska arbeta tillsammans med att förbereda männens förmöte vid kyrkornas världsråds nästa generalförsamling i Karlsruhe i Tyskland 2022. Då kommer vi att möta män från olika kyrkor och samfund och olika delar av världen, som alla vill delta i kampen för en jämställd värld. Det blir spännande! Och framför allt meningsfullt.

No comments: