Friday 13 November 2020

Sveriges Kristna Råds 27:e rådsmöte

Idag deltog jag i rådsmöte med Sveriges Kristna Råd. Jag var inbjuden i egenskap av generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet. Den andra talaren var Charlotta Norrby, generalsekreterare för Svenska Missionsrådet. Dessa tre organisationer både liknar varandra och skiljer sig åt. Gemensamt är att vi har ett brett stöd bland kristna samfund i Sverige. Svenska Bibelsällskapet har bland sina huvudmän tio samfund. Många av dessa är också med i Sveriges Kristna Råd och/eller Svenska Missionsrådet.

Svenska Bibelsällskapet är dessutom medlem i Svenska Missionsrådet. För att lite komplicera bilden fick jag idag lära mig att en annan medlem i Svenska Missionsrådet, Life and Peace Institute, har Sveriges Kristna Råd som en av sina huvudmän. Kopplingarna mellan våra olika organisationer är spännande.

Bibelsällskapet bildades 1815. De andra två organisationerna i början av 1900-talet – framför allt med inspiration av den stora missionskonferensen i Edinburgh 1910. Bibelsällskapet blev dock inte ekumeniskt förrän 1946. Då bildades United Bible Societies. Två år senare Kyrkornas Världsråd. Sveriges Kristna Råd och Svenska Missionsrådet relaterar till olika delar av KV. Däremot är de inte medlemmar där. Det är Equemniakyrkan och Svenska kyrkan.

Svenska Bibelsällskapet är dock medlem i United Bible Societies. Där är inga kyrkor medlemmar utan endast nationella Bibelsällskap.

Våra tre organisationer samverkar i nätverksform. Dagens rådsmöte handlade en del om hur vi kan göra denna samverkan. Jag var glad för att det fanns ett stort intresse för vår kommande översättning av Nya testamentet. Där kan och vill vi samverka med ett projekt inom Sveriges Kristna Råd som heter Ung Ekumenik.

Svenska Missionsrådet har ett arbete som heter

Claiming space for faith

Det handlar om religionsfrihet och tangerar sådant som både Bibelsällskapet och Sveriges Kristna Råd arbetar med. Svenska Missionsrådet arbetar också mycket med religiös läskunnighet. Det är en bristvara både internationellt och i vårt land. Även detta tangerar vårt arbete med att göra Bibeln översatt, känd, spridd och använd. 

Tillsammans med mig är det Charlotta Norrby från Svenska Missionsrådet, Olle Kristensson från 
Sveriges Kristna Råd och Karin Wiborn, Sveriges Kristna Råd. (Foto: Mikael Stjernberg).

Vi var sex personer i den enorma ljusgården. Representanter från Sveriges Kristna Råds medlemmar fanns på zoom. Det är det vanliga nuförtiden. Men proffsigt skött från Sveriges Kristna Råds sida och genomtänkt i rummet. 

Nu hoppas och ber vi att Karin Wiborn ska få en god efterträdare. Karin tillträder som biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan inom kort och då behövs någon som tar över denna viktiga post. Det går att ansöka ytterligare några dagar. Här finns information.

No comments: