Friday 27 November 2020

Men har jag någon folkhögskoleutbildning?

Plötsligt slog det mig. Jag saknar folkhögskoleutbildning. Jag har läst min grundutbildning i teologi vid Uppsala universitet och jag har disputerat vid University of the Free State i Bloemfontein i Sydafrika. Men på mitt CV finns väldigt lite utbildning på folkhögskolor. Några veckoslutskurser. Det är allt.

Varför ägnar jag en fredag kväll åt dessa tankar? Jo, hustrun har precis lämnat in sin C-uppsats till handledaren, för att få en sista duvning innan det är dags att skriva färdigt och lämna in den på riktigt om ett par veckor. Efter ventilering och godkännande (som jag är övertygad om kommer att ske) kan hon kvittera ut en Filosofie kandidatexamen. Såvida hon nu inte väljer att läsa en till 7,5 poängskurs, för att hon vill ha en speciell profil på sin examen. Oavsett vilket kommer hon som 61-åring ha en akademisk examen för första gången i sitt liv. Och vi är imponerade och det bör vi ju vara.

Idag kom jag på ett nytt perspektiv. Hustrun kommer då att ha examen både från universitet och folkhögskola. Det har inte jag. Och tittar jag på mina barn har nog ingen av dem det heller, vad jag vet. Inte heller mina bröder. Min syster däremot har examen både från folkhögskola och universitet. Och hon började också hon med folkhögskoleexamen. Dessutom har båda mina svärföräldrar gått på folkhögskola. (Och det var på en folkhögskola de träffades, liksom även hustrun och jag träffades på en folkhögskola. Men på ett läger!).

Det bör understrykas. Att ha både erfarenhet av och dokumenterad utbildning från båda dessa spår i utbildningsväsendet, det smäller högre än en doktorshatt. Eller borde smälla högre. Även om nu kanonerna smäller just vid doktorspromotion. Det handlar ju om två olika sätt att studera och tillägna sig kunskap.

Däremot vill jag inte gradera människors kunnande. Det är individuellt. Och går inte att mäta så enkelt som vi tror. Den som varken har gått på folkhögskola eller universitet kan vara betydligt klokare än den som har aldrig så många examina. Det vet vi ju!

Med det sagt vill jag dock lyfta fram folkhögskoledelen i just hustruns utbildning. Jag vet ju också att det är den som format henne. I betydligt större utsträckning än de akademiska studierna, som hon genomgår mest för att det är kul. Och jag inser att jag missat mycket i min egen utbildning, som inte gått på folkhögskola. Jag tror att den typen av pedagogik som finns där på flera plan överträffar universitetens.

Både TRS och TCO har förresten lyft fram hustrun som ett föredöme. Länken till TRS kommer här. Och filmen från TCO finns nedanför.



No comments: