Thursday, 16 May 2019

Uppsala är bäst (nästan)


9–12 maj ägde Fairtrade Challenge rum. Både i Sverige och internationellt. I Sverige var det nära 270 000 personer som deltog. Allt för att synliggöra rättvisefrågor kring vår konsumtion.

Sedan länge är jag engagerad i rättvisefrågor i allmänhet och för Fairtrade i synnerhet. Under några år var jag ordförande för Föreningen Världsbutiken Globalen i Uppsala, som driver Fair Trade Shop Globalen. Nu är jag sekreterare och volontär. Därför är det extra roligt att Uppsala kommun avancerade från plats 12 till plats 8 i listan över hur många som deltog i varje kommun per capita. Uppsala ligger före de tre andra kommunerna med fler än 200 000 invånare. Av kommunens 225 164 invånare deltog 16 293 vilket är 7,24%.

Man måste dock vara imponerad över Munkfors, som vann överlägset med 37,66 %. Av kommunens 3 789 invånare deltog 1 427. Så bra!

Nu är det visserligen ett år kvar till nästa Fairtrade Challenge.  Det innebär inte att det är ett år kvar till nästa chans att kombinera rättvisa med konsumtion. Det går ju att göra varje dag. Både i dagligvaruhandeln och på andra sätt. Köp gärna rättvisemärkt i så många butiker som möjligt. Men kom också ihåg att Fair Trade Shop Globalen finns på Sysslomansgatan 2 – snett emot Saluhallen.

Vi kommer också att vara representera på KulturernasKarneval, som sker i 25-26 maj i Engelska parken. Välkommen till vårt bord!

No comments: