Saturday, 16 April 2016

Biskopen i Växjö – en profet?

Biskop Fredrik Modéus.
(Foto: Magnus Aronsson/IKON)
Biskopen i Växjö, Fredrik Modéus, har skrivit på Diakonibloggen. Ämnet är:
Integrationen sker inte över en natt
Biskopen skriver om flyktingar i vår tid och svenska emigranter i Amerika för drygt 100 år sedan. Han skriver om hur lång tid integration tar. Och hur viktigt det är att inse att det är nu detta viktiga arbete börjar här hos oss.

Det som fångade min uppmärksamhet var dock något annat. Mitt i bloggposten citerar han Svenska kyrkans remissvar till regeringen vad gäller skärpningen av asyllagstiftningen:
”Vi anser att regeringens resonemang innebär en oroande utveckling av svensk asyl- och flyktingpolitik, där mänskliga rättigheter riskerar att urholkas. Vi är kritiska till förslaget i sin helhet.”
Biskopen fortsätter med följande kommentar:
Tyvärr tycks det finnas en majoritet i riksdagen för en kraftig skärpning av nuvarande lagstiftning
Så är det säkert. Det som fyller mig med hopp är att en biskop i Svenska kyrkan säger detta. Och gör det med ordet ”tyvärr”. Han tar ställning för rättvisa och talar därmed mot en möjlig majoritet av Sveriges riksdag. Det finns hopp!

SKRs arbetsgrupp för migration och integration beslöt vid sitt möte den 11 mars 2016 att uppmana alla att skriva på namninsamlingen ”Folkkampanjen för Asylrätt”. Det går att läsa på SKR’s (Sveriges Kristna Råd) hemsida.

I sak handlar folkkampanjen om att protestera mot regeringens förslag till ändrade lagar. Sveriges Kristna Råd har 25 medlemskyrkor. Däribland Svenska kyrkan. Över 60 % av Sveriges befolkning är medlemmar i Svenska kyrkan. Hur många som är medlemmar i de andra samfunden inom SKR vet jag inte men hur det än är med den saken har SKR majoriteten av Sveriges befolkning bakom sig.
Vi vet att Sveriges regering inte har majoriteten av befolkningen bakom sig. Det är bevisat i allmänna val.

Alltså borde inte lagförslaget röstas igenom. Regeringen, som har ett väljarstöd på 37,9 % står emot SKR som har åtminstone över 60 % av befolkningen bakom sig. Saken är solklar.

Om det ändå vore så enkelt. Majoriteten av dem som röstat på regeringspartierna är säkert med i ett kristet samfund. Det betyder dock inte att de håller med SKR. Dessutom kan andra partier komma att stödja regeringens lagförslag.

Därför önskar jag att biskopen i Växjö och de andra biskoparna tar ledningen i kampen för en rättfärdig asylpolitik.

Tänk om de därmed får med sig alla människor i Sverige som tillhör ett kristet samfund? Då tror jag utfallet i riksdagen blir ett annat. Och då kanske ringar på vattnet sprider sig ut i Europa och världen.

Vågar vi hoppas? Biskop Fredrik Modéus bloggpost får mig att tro det.

No comments: