Friday, 9 May 2014

Sydafrika vill förändring

Snart är alla röster räknade.
Ett viktigt begrepp i det sydafrikanska samhället är "transformation". Det betyder förändring men i en annan bemärkelse än "change". "Change" innebär t ex att byta ut en vit chef mot en svart men den nya chefen fortsätter att förtrycka. "Transformation" innebär att byta förhållningssätt, attityd. Att förändra på djupet.

Bilden intill, från SABC valhemsida, när 94.79 % av rösterna är räknande, beskriver denna vilja till någon form av förändring:

ANC och IFP går bakåt. Så gör även de flesta småpartier. Det enda parlamentsparti som går framåt är DA. Dessutom kommer två nya partier in i parlamentet: EFF och NFP. EFF är ett marxist-leninistiskt missnöjesparti under ledning av Julius Malema, som tidigare var ledare för ANC's ungdomsförbund. NFP är en utbrytning ut IFP (båda partier med starka band till zulu-folket. NFP leds av Zanele kaMagwaza-Msibi, som verkar vara en vettig person. Men jag har inte riktigt uppfattat vad hon och hennes parti står för mer än att de är emot korruption.

Det återstår däremot att se om det blir någon verklig förändring. DA har mycket att leva upp till. De har nästan 60% av rösterna i Western Cape. Där är det visserligen rent och snyggt på gatorna i medelklassområdena och mycket av infrastruktur fungerar. Men nu är det dags att på allvar förbättra levnadsvillkoren för de fattiga, färgade på Cape Flats och de svarta i Khayelitsha.

No comments: