Wednesday 19 March 2014

Idag är det fredag

Själv hade jag glömt bort att det var fredag, när jag gick upp till campus, för att undervisa en klass i praktisk teologi utifrån en text av Mercy Amba Oduyoye:
Women and Ritual in Africa
De flesta böcker på litteraturlistan i den kurs som handlar om homiletik (predikan) och liturgi (gudstjänst) kommer faktiskt från USA, trots att vårt universitet säger sig vara bra på kontextuell teologi. Märkligt, tyckte jag, så jag hittade åtminstone två böcker skrivna i Afrika. Den andra heter:
Celebrating Jesus Christ in Africa. Liturgy & Inculturation
Självklart firas gudstjänst annorlunda, beroende var på jorden vi befinner oss. Så är det även med tiden. Idag, onsdagen den 19 mars, är det fredag här i Pietermaritzburg. Inget konstigt med det. Den enda konstiga var att jag glömt bort det.

Så när jag kom in i sal 217 satt en helt annat klass där.
- Ska ni ha lektion här?
- Ja, har Du glömt bort att det är fredag?
Jo, det hade jag. Vi fick ju ett mejl från universitet för ett tag sedan:
Dear All
Just a reminder of the following compensatory days:
WED 19 MARCH follows FRIDAY TIMETABLE

TUESDAY 29 APRIL follows MONDAY TIMETABLE

Regards
Fredagen den 21 mars är Human Rights Day. Anledningen är att Sydafrika högtidlighåller minnet av massakern i Sharpeville, den 21 mars 1960, då 69 personer sköts av polisen under en fredlig demonstation.

Eftersom de är fler måndagar och fredagar under terminen, som blir allmänna helgdagar, flyttas lektionerna från en måndag (28 april) till en tisdag och från en fredag (21 mars) till en onsdag. Solklart!

Det som inte är helt klurigt är att detta meddelas en bit in i terminen när alla kursplaner är färdiga och utdelade.

Det stora som annars händer denna dag, är att the Public Protector (motsvarande Riksrevisionen), Thuli Madonsela, släpper sin rapport om Jacob Zuma’s privata hem – Nkandla. Det är stort säkerhetspådrag och mycket känslor i luften. Anglikanska kyrkans ärkebiskop, Thabo Makgoba, skriver på sin blogg:
We welcome the Public Protector's reports on corruption and mismanagement. We thank her for making the country accountable and transparent. Her office's work helps to develop our democracy, and I call on civil society to join the churches in defending it against the current assault.
En del kyrkoledare har gått ut offentligt och kritiserat henne. Framför allt är det biskop Pule Makgethi, som säger sig representera s k Africa Initiated Churches (AIC) med upp emot 1 miljon medlemmar. Enligt Citypress ska han ha sagt att hon förgiftar atmosfären i landet med sin kritik av makthavare.

Jag är mer benägen att hålla med den anglikanska ärkebiskopen. Mer transparens behövs. Men det är kanske inte första gången i världshistorien som vi skjuter budbäraren.

Jag återkommer senare idag med mer kring denna mycket spännande rapport. Trots att det är fredag denna onsdag.

No comments: