Thursday, 6 February 2014

Oroligheter på Sydafrikanska universitet

Just nu protesterar många i Sydafrika mot brist på det som kallas ”service delivery”. Det är en del otäcka upplopp – dock ej i vår omedelbara närhet. Att människor inte får tillgång till vatten, sanitär basutrustning, bostäder etc är bekymmersamt.

Även studenter på de flesta universitet protesterar av ekonomiska skäl. Vad jag förstår saknas pengar i de system som ska göra att studenter med sämre ekonomi ska kunna gå på universitet. Det handlar inte om studielån enligt svensk modell. Det ser annorlunda ut.

Polisnärvaron var påtaglig på Campus idag.

Idag såg jag tre polisbilar på huvud-campus. Av några vakter fick jag veta att 8 stundeter arresterats. Något senare kom ett mejl från universitetet med denna rubrik:

Domstol har just förbjudit olagliga och våldsamma studentprotester.

Det blir mer och mer viktigt att Sydafrika får en regering som börjar arbeta med de verkliga problemen. Det kommer med all sannolikhet att bli ANC som styr även efter valet. Vågar vi hoppas på ett uppvaknande inom partiet? Idag talade jag med en person som har insyn, som menade att just detta håller på att ske.


2 comments:

Jonas said...

Du kanske vet att jag var i Kenya i förra veckan för att besöka microbanken Jamii Bora. Vi besökte också de tre största slumområdena och mötte människor där. Det förvånar mig att man från regeringshåll vågar låta det vara så stora skillnader inom landet. Det som hände 2007-08 kan ju hända igen. Att över 2,5 miljoner människor lever under så ovärdig former i Nairobi! Men människor är ju också ofattbart tåliga och anpassliga.

Anders Göranzon said...

Precis, Jonas. Det är en aspekt även på den svenska nedmonteringen av välfärden. Om inte höginkomsttagarna kan hitta andra argument borde de (vi?) ändå se att ett samhälle med stora klyftor inte är bra för någon. Det föder ju oro! Men viktigast är naturligtvis alla människors lika värde och värdighet. Att afrikas fattiga (och andra fattiga) står ut, är mycket märkligt!