Thursday 6 February 2014

Kyrkans Tidning slarvar till det

Imorgon, fredag, hålls nomineringsval inför biskopsvalet i Lunds stift. På listan med 15 namn finns också jag med. Det har varit ett medvetet val från min sida att inte blogga om detta. Min grundinställning är att kandidater i biskopsval bör ligga lågt. Men här kommer i alla fall några rader.

I dagens pappersupplaga av Kyrkans Tidning finns en artikel om valet. Mitt namn finns med även där men jag har blivit förväxlad med min namne i Karlstads stift, som är stiftsmusiker. Hur Kyrkans Tidning kunnat göra denna miss är för mig obegripligt. Särskilt som det stod rätt i gårdagens nätupplaga. Jag har ringt chefredaktören som beklagade det inträffade. I nätupplagan ska det komma en rättelse.

Anders Göranzon i Karlstad har jag ofta kontakt med. Vi har liknande adresser i kyrknätet (svenska kyrkans e-post system) och genom åren har vi kommunicerat en del, när mejl hamnat fel. Det jag undrar över är hur biskopsvalssystemet säkerställer vilken person eventuella röstsedlar som bär namnet ”Anders Göranzon” faktiskt gäller. Låt oss säga att någon enbart läst Kyrkans Tidning och googlat på Anders Göranzon, musikkonsulent och tror sig rösta på honom. Att den personen råkar gå ut en sväng, när pläderingarna handlar om detta. Vad händer? Anders i Karlstad uppfattar jag som en from, klok och erfarenhet kristen. Valbar är han! Erkänn att det kanske finns en gråzon i valsystemet? Det är inte heller OK att Kyrkans Tidning skriver att en person, som kanske inte är tillfrågad, ställer upp som biskopskandidat. Vad jag menar är att Anders i Karlstad borde få en ursäkt.


Jag har ställt mig till förfogande i valet och skulle med stor glädje och bävan gå in i uppgiften som biskop i Lunds stift. Det viktigaste är dock att Lunds stift får en god ledare de närmaste åren. Det är min bön!


No comments: