Tuesday 21 February 2012

Modimo o lerato

Rubriken är skriven på seTswana.
Modimo = Gud
o = han/hon
lerato = kärlek
Vi skulle översätta: Gud är kärlek. Men på seTswana använder man inte ofta ordet "är " eller "vara". Min lärare ifrågasatte om ordet "vara" överhuvudtaget var ett verb. Snarare ett substantiv.
När man på seTswana ska tala om en person använder man som pronomen det korta, kärnfulla "o". Det betyder både "hon" och "han". Kanske skulle det idag översättas med ordet "hen".
I kyrkans tidning frågar prästen Helena Myrstener:
Är det dags att börja säga hen om Gud?
Jag tror inte på det. Bland annat efter mina erfarenheter av fyra år i ett språkområde i Sydafrika, där man inte skiljer på orden "han" och "hon". Verkligen inte, skulle jag vilja säga. Det var mycket ofta som vi på engelska hörde meningar i stil med:
My son, she is a doctor.
My daughter, he lives in Cape Town.
Men det betydde inte att könsrollerna inte fanns där. Visserligen säger Sydafrikas konstitution att Sydafrika efter 1996 är "a non-racial and non-sexist society". Men könsrollerna finns där. Presidenten Jacob Zuma har flera fruar. Jag har aldrig hört talas om en fru med flera män.
Gud är självklart helt annorlunda. Men vi kan inte göra oss av med vår historia. Den har vi med oss på gott och ont. Inget hindrar att vi använder olika uttryckssätt för Gud. De finns ju i bibeln och i historien.
Men jag tror inte vi löser problemen genom att införa begreppet "hen". Även om Jesus redan gjort det. Och nu använder jag den engelska översättningen av Luk 13:43 enligt New Interantional Version (NIV):
O Jerusalem, Jerusalem, you who kill the prophets and stone those sent to you, how often I have longed to gather your children together, as a hen gathers her chicks under her wings, but you were not willing!

3 comments:

hans engdahl said...

Dear Anders,
It is so good to see that you are still alive and blessing Kalmar with your presence and with an indefatigable blog that I really like; one of my students taking part in the post grad course on TRC and the church has the beautiful name of Lerato, but she is from the Eastern Cape
Hans

elisabet said...

Det finns lika många gudsbilder som det finns människor, så om någons gudsbild är "hen" eller höna så är det gott nog. Varför begränsa och bestämma något som inte går att bestämma? "Gud är en cirkel vars centrum finns överallt och vars omkrets finns ingenstans" (Trismegistos på 100-talet f Kr)

Ingegerd said...

En annan sida av detta med om "vara" är ett substantiv. Det är att Gud är ett verb eftersom GUD ÄR.