Monday 22 March 2010

Intersektionalitet och Sverigedemokraterna

Borde inte jag sköta mina studier i stället för att blogga? Jo, men när jag sitter och skriver om racism och intersektionalitet, kan jag inte låta bli att fundera högt över hur det ser ut i Sverige.

Idag presenteras Sverigedemokraternas valmanifest. Enligt DN säger Jimmy Åkesson:

- Vi är beredda att samarbeta med alla som ger oss något tillbaka. Och då är det återigen de tre profilområdena invandrings-, kriminal- och äldrepolitiken som är prioriterat och det är det vi vill förhandla om i första hand, säger Åkesson.


Att de äldre prioriteras är bra. Men sedan blir det mer problematiskt. Visst är det viktigt att satsa på kriminalpolitiken. Men hur gör de det? På deras hemsida kan man bland annat läsa:

Kriminalvårdens övergipande mål är att skydda samhället från de individer som undergår fängelsestraff samt att öva sådan övervakning och kontroll på personer som i frihet står under kriminalvården, att möjligheterna att begå brott blir avsevärt försvårade.


Det kan jämföras med kriminalvårdens vision:

De dömda ska vara bättre rustade att klara ett liv utan kriminalitet och droger när de lämnar Kriminalvården än de var tidigare. Det kallar vi ”Bättre ut”.


Om målet är ett tryggare samhälle tror jag definitivt på den senare visionen, med den kriminella personens behov i centrum. Om det är så, vilket det kanske är, att kriminaliteten ökar, betvivlar jag att det skulle bli bättre med Sverigedemokraterna vid makten. Deras politik får mig att tänka på Hasse & Tage-klassikern 'Sopor', där Gösta Bohman (spelad av Margareta Krok) säger något i stil med:

- Vi behöver fler poliser än medborgare!


När det gäller tredje punkten håller jag inte med Sverigedomokraterna alls. Och här kommer vi in på intersektionaliteten. Sverigedemokraterna är ju även engagerade i Svenska kyrkan. När de ställde upp 2001 var det under parollen: 'Fädernas kyrka'

Deras engagemang i Svenska kyrkan verkar handla mer om främlingsfientlighet och homofobi än om omsorg om kyrkan.

Sammantaget kan man se, och detta är det intersektionalistiska perspektivet, att olika former av förtryck samverkar och stödjer varandra: etniskt förtryck passar som hand i handske med förtryck av religiösa minoriteter. Lägger man därtill ett genusperspektiv blir det helt OK att kalla kyrkan för just 'fädernas kyrka'.

Låt oss stå upp och kämpa mot Sverigedemokraternas åsikter! Självklart ska de ha rätt att fritt uttrycka sina uppfattningar. Självklart är det lika fel att vandalisera deras lokaler som att vandalisera något annat partis lokaler. Men låt oss i sann demokratisk anda stå upp och kämpa emot!

Vi i Svenska kyrkan har ett särskilt trängande arbete. Många av Sverigedemokraterna är ju både medlemmar och engagerade i vår kyrka. Det är helt OK. Till och med bra. Då får vi större möjlighet till påverkan. Återigen denna försoningsprocess, som är så arbetsam. Men finns det någon annan väg?

1 comment:

Amanda said...

Väl sagt. Inom politiken finns samma funderingar. Vi i ungdomsförbunden har kommit fram till att ta debatten med sd, bara vi tillåts. Synd bara att inte alla skolor förstår det viktiga i att släppa in oss där. Speciellt i Kalmar med omnejd upplever vi ett stort problem med skolor som förbjuder alla ungdomsförbund att komma dit av rädsla för att sd kommer. Tro mig, de kommer dit ändå och då står de där oemotsagda. Inte alls bra för demokratin.