Saturday 6 March 2010

Disputation och lagom finska nattmössor

Efter att ha varit i Uppsala två gånger de senaste månaderna och bägge gångerna lyckats pricka in disputationer var det dags för en sådan i Lund. Moderator var 'visiting Professor' K G Hammar och respondent Lennart Henriksson.

'A Journey with a Status Confessionis – Perspectives on a Conflict between the Dutch Reformed Church in South Africa and the World Alliance of Reformed Churches, 1982–1998.'

Opponenten var hård och efter att ha tittat lite mer i avhandlingen kanske man kan säga att mycket av kritiken var rättvis. Men Lennart blev i alla fall godkänd. Han har säkert jobbat hårt och besitter mycken kunskap. Kritiken handlade inte så mycket om vilka resultat han kommit fram till utan mer om hur han kommit fram till dem. Metodfrågor är viktiga. Att skriva en doktorsavhandling är ju att gå en utbildning. Man ska lära sig hantverket. Det räcker inte med att kunna mycket om sakfrågan. Man ska kunna forskningsmetodik, så att man i princip skulle kunna nosa upp ett annat område och beforska det med samma framgång. Kul ord förresten: Beforska!

Det var roligt att vara i Lund och träffa vänner och bekanta. Med på disputationen var även en Sydafrikansk teolog, så jag fick damma av min Afrikaans och prata några ord.

Professorn i Missionsvetenskap, Mika Vähäkangas, hävdade efteråt att disputationen varit tuff, för opponenten, vars namn jag glömt, var också från Finland och i Finland vill man ha det tufft. Oppenenten pratade även hon om vår svenska 'lagom-ness'. (Vad jag förstår ett nytt ord på engelska. 'Lagom-ness'. Kul även det!)

A propos nya ord, så beställde jag ett gäng foldrar från kyrkokansliet i Uppsala. Jag fick det antal jag ville, men alla var på finska. Jag mejlade och undrade om jag beställt dem i nattmössan. Svaret jag fick innehåller ett annat, vad jag förstår, nytt ord:

- Nej, du har inte beställt foldrar på finska. Det är jag som har nattmössat mig.

Skulle det ordet kunna komma med i nästa utgåva av SAOL. 'Att nattmössa sig.' Underbart!

2 comments:

Råg-Rut said...

Jag lägger genast en röst på "nattmössat". Typiskt epost-ord förresten. Påhittat och skickat i ett ögonblick av inspiration. Sånt hände inte på papper och penna-tiden.

Gerthie said...

Här kommer ett ord som vi ofta använde under min tonårstid.
Illtjusebedåriskt.