Sunday 2 November 2008

Shikota samlar 7000

När jag var i Sydafrika skrev jag ju om splittringen inom ANC. Nu har utbrytarna, Lekota och Shilowa, eller Shikota, som de kallas av Mail & Guardian, haft sin 'national convention' i Sandton, utanför Johannesburg. Det kom fler än man vågat hoppas. TT anger 7000 och att många fick sitta i en angränsande lokal. Jag menar att detta bådar gott. Bl a var oppositionsledare Helen Zille där. Hon är ledare för DA och borgmästare i Kapstaden. Är det positivt för det nya partiet? jag vet inte. Kanske kan det användas mot dem. DA är ju för många vita det enda tänkbara alternativet. Men när ANC har över 2/3 majoritet är det nog bra att oppositionen talar med varandra.
En av de stora frågorna gäller hur presidenten ska väljas. Idag utser riksdagens majoritet presidenten. D v s ANC kan bestämma själva. Men det nya partiet vill ha direktval. Det skulle nog innebära att Zuma inte blir president. Men frågan är hur snabbt en sådan grundlagsändring kan komma.
Idag, söndag, ska det nya namnet beslutas. Det har pratats om South African National Congress, men ANC tycker att det låter för likt ANC. (African National Congress).
Vi får se vad som händer!

No comments: