Thursday 6 November 2008

Stängsel eller staket

Det kanske är dags att skriva något annat än bara om Sydafrika. Väl hemma i Sverige är det andra frågeställningar, som tar vid.
Vi bor i ett mycket trevligt hus, som mina svärföräldrar byggde 1965. Då sattes även staketet upp. Det har alltså hållit i över 40 år. Naturligtvis beroende på svärfars idoga underhållsarbete. (Nu vet jag inte om själva arbetet varit underhållande, men det har i alla fall gjort att staketet fortfarande håller). Nåja, kanske är det nu dags att byta ut det. Mot ett nytt trästaket? Inte helt billigt! Och framför allt mycket jobb. Järnstaket? Det har vi inte ens fått prisuppgifter på. Det finns företag som tillverkar smidesstaket, men på nätet finns inga priser. Då är det nog dyrt, tänker jag.
Men Gunnebostängsel, eller så kallat 'villanät' kanske vore något. Frågorna hopar sig dock: Kan man återanvända befintliga stolpar? Är det för långt mellan stoplarna? Kommer det gå att spänna villnätet tilräckligt mycket? Osv.
Nu har saken med Sydafrika att göra. Vi har ju med oss en hund -Ludde! För hans skulle bör vi ha ett staket. Och det måste vara en viss höjd. Annars kunde vi ju ha planterat en häck eller helt enkelt varit utan. I Sydafrika är det väldigt få, som är utan staket. Är det det, då har de i stället en mur, kanske med elstängsel. Här kan vi fortfarande vara tacksamma över att inte behöva det. Något att tänka på!
Nåväl - det blir att välja mellan ett stängsel, som är 'spännande' eller ett trästaket, som är 'underhållande'. Vi får se vad det blir!

No comments: