Sunday, 31 July 2011

Sista semesterveckan


En mycket innehållsrik vecka med start i Kalmar men sedan besök på Gotland. Första gången för hustrun. Tredje för mig. Vi hade en fin första kväll med solnedgång i Visby. Smolk i bägaren var ett restaurangbesök där laxen visserligen var god men den s k romsåsen i stort sett oätlig. Visby restaurang och pub vid Stora Torget rekommenderas inte! Men solnedgången var OK och efter god sömn på hotell vandrade vi runt ringmuren och njöt av solen och allt det vackra. Vidare via Gotlands största rauk, Jungfrun, bad i havet och därefter Krusmyntagården. På bilden där hustrun figurerar, är det den lilla stenformationen i bakgrunden, längst ut på udden, som är själva Jungfrun. Sedan var det dags att åka till goda vänner i Baju, på östra sidan av Gotland. I kvällningen seglade Staffan och jag med hans allmogebåt, en s k tvåmänning. Underbart. Med doft av tjära och två sprisegel. I en båt av denna typ känner man sig som en viking. På bilden nedandför syns båten nästan inte men i verkligheten är den ganska imponerande.

På torsdagen besökte vi dels en verkstad där man bränner keramik med s k raku-bränning. Intressant!Vi var också på Sidengården och det var likaledes mycket intressant. Att silkesfjärilens larv spinner in sig med en tråd, som blir mellan 600 och 1000 meter är ju häftigt. Ja, det fanns mycket att lära sig och ett besök rekommenderas starkt!

Det sista kulturella besöket denna dag blev på ett mycket litet museum, inrymt i ett gammalt stationshus, som även varit ett EFS-missionshus. Där föddes jazzmusikern Lasse Gullin. Museet finns i Sanda och när vi var där, var det helt obemannat. Charmigt!

Fredagen åkte vi till Fårö och hann med en lång vandring på Digerhuvud med alla raukarna och andra stenformationer.Men när vi kom till Langhammars blev vi överraskade av ett ösregn, som fullständigt blötte ner oss, trots goretex-skor. Fika på Sylvis Döttrars hembageri och café var mycket trevligt, så även restaurangbesök i Visby. Denna gång med god mat! Munkkällaren rekommenderas!
Från Gotland åkte vi till Falun och hämtade yngste sonen på stationen, för att sedan åka till syrsans 60-årskalas på Sundbornsgården utanför Falun. God mat, mycket sång och trall, cirkeldans i den ljumma sommarkvällen och avslutning med serenad- och gluntsång. Ja, det blev sent men det var det verkligen värt.
Idag har vi suttit i bilen med undantag av en blixtvisit hos gudföräldrarna i Örebro. Väl hemma kunde vi både njuta av nyklippt gräsmatta, nymålade trädgårdsmöbler och nylagad mat. Det är trevligt att komma hem. Särskilt när man möts av vuxna, hemmavarande barn, som tar ansvar!

2 comments:

elisabet said...

Tack för att ni åkte ända till Dalarna och förgyllde min fest!

Anders Göranzon said...

Det gjorde vi med glädje!