Thursday 9 March 2023

Docentföreläsning

Idag var det docentföreläsning vid teologiska fakulteten i Uppsala. Under 2022 antogs tre docenter vid teologiska fakulteten och en av dem heter Manon Hedenborg White. Hon är docent i religionshistoria. Hennes föreläsning hade överskriften:

Proximal auktoritet

Nära relationer och ledarskap i religiösa rörelser

Manon har disputerat på en avhandling om Thelema. Ett religiöst-filosofiskt system grundat av Aleister Crowley. Avhandlingen heter:

The Eloquent Blood

The Goddess Babalon and the Construction of Femininities in Western Esotericism

Hon berättade med inlevelse om Crowleys tankar. Han var uppvuxen inom Plymouthbröderna, som han tog avstånd från. För Plymouthbröderna var Uppenbarelseboken viktig. Crowley verkar bygga sitt system på samma grund men han byter plats på madonnan och skökan, så Babylons sköka blir en positiv gudinna hos honom: Babalon. Själv identifierar han sig med vilddjuret, vars tal är 666.

Manons intresse för den rörelse handlar om deras alternativa sätt att konstruera kön och sexualitet.

Vi fick höra om en av Crowleys lärjungar, Leah Hirsig. Henne kallade han för den scharlakansröda kvinnan. Hon var både lärjunge och älskarinna. Ända tills en ny kvinna kom in i bilden och Leah Hirsig förlorade sin position och sitt ledarskap.

Utifrån detta kände Manon ett behov att skapa ett begrepp som kunde beskriva det som hände inom Thelema. Manon försökte använda Max Webers begrepp: legal-rational authority, charismatic authority och traditional authority. Men det som händer kring Crowley och Hirsig tacks inte in av dessa begrepp. Därav kommer begreppet proximal auktoritet. (Jag associerar till proxy war, d v s krig som stormakterna för genom ombud. Striden sker på något annat lands mark med andra arméer inblandade.) I Manons version handlar det om att någon får sin auktoritet i en religiös rörelse, på grund av sin närhet till rörelsens egentliga ledare.

En viktig del av Manons intresse för detta berör genus. Ofta är det kvinnor som har denna proximala auktoritet. Utöver Crowley och Hirsig nämnde hon Moses David i Guds barn som också hade en kvinna vid sin sida, som i sin tur ersattes av en yngre kvinna – Karen Zerby. Samma sak med Ma Anand Sheela som var sekreterare åt Bhagwan Shree Rajneesh. En variant finns i Knutby Filadelfia, där Åsa Waldau hade manliga lärjungar, som byttes ut.

Manon vill titta i marginalen för att säga något om mitten. Därav hennes intresse för dessa marginella religiösa rörelser.

Det var en spännande föreläsning, som satte igång min nyfikenhet. När jag hörde namnet Crowley gick mina tankar till boken Good omens. Den har jag bloggat om förut. En av huvudpersonerna, en demom, heter just Crowley. Det kan ju inte vara en slump.

En annan påverkan Crowley haft är att han finns med på omslaget till Beatles skiva Sgt. Peppers lonely hearts club band. Det läste jag i en artikel i Aftonbladet, när jag googlade.

Det är kul att lära sig nytt. Tills idag hade jag inte hört talas om vare sig Crowley eller Thelema.

No comments: