Thursday 26 May 2022

En bok om Kalmar FF

Eftersom en av mina tidigare konfirmander, Marcus Karlström ifrån Kalmar, har skrivit en bok, kände jag mig föranledd att införskaffa densamma. Sagt och gjort. Jag tog kontakt med Marcus på Twitter och några dagar senare ramlade den in i mitt brevinkast.

Fotboll är inte min expertis. Därför kan jag inte bedöma huruvida Marcus har koll på det han skriver om. Men eftersom han skriver texter på en webbplats som heter SvenskaFans.com och dessutom har en pod med sina två bröder, Christoffer och Andreas, inser jag att hans kunskaper förmodligen är betydande.

Det jag dock kan skriva om är hur Marcus har haft energi att förverkliga en dröm. Han skriver i boken att han ville bli sportjournalist men att han inte kom in på journalistutbildningen. Istället börjar han skriva krönikor på SvenskaFans.com och får den vägen tillträde till pressläktaren. Smart. Jag är imponerad.

När jag var präst i Birgittakyrkan i Kalmar blev Marcus, efter konfirmationen, en av ledarna i konfirmandarbetet. Vi hade, som många andra församlingar i Svenska kyrkan, många ledare. Marcus minns jag som en positiv och kreativ person. Jag tror och hoppas att en del av de ledaregenskaper han utvecklade de åren har varit till nytta i hans nuvarande arbete som lärare. Och kanske även på hans väg till att etablera sig som autodidakt sportjournalist.

Boken består av en inledande del där han skriver om sin väg till krönikör. Den andra delen är ett antal krönikor, som redan publicerats. Det jag kan relatera till är något som han skriver om hur otäckt den kan vara för små barn när det tänds bengaler på ståplatsläktaren, Jag har inte varit med om det men jag tog med mig mina söner på match för många år sedan. Det var på Fredriksskans och Kalmar FF mötte Djurgården. Efter två minuter blev en Djurgårdsspelare utvisad. Den stämning som då uppstod upplevde jag – med två barn hos mig – som olustig.

Min enda riktiga erfarenhet av att dras med var när Kalmar FF tog silver 2007. Vi var tre präster som då ledde hejaramsor. Anders Johansson, Allan Willny och jag. Jag har bloggat om det förut. Länken är här. Några fler matcher har det blivit och även korta bloggposter. 2009 och 2011. Helt klart har jag en lång bit kvar till Marcus nivå. Boken går att köpa på Bokus eller på Marcus egen webbplats. För den som är intresserad av allsvensk fotboll är den säkerligen intressant att läsa.

Sedan går det förstås att läsa på SvenskaFans.com eller lyssna på podden Röda Bröder.

No comments: