Thursday 12 August 2021

Är Du med på noterna?

I vår kommande bibelöversättning – NT2026- kommer notapparaten att bli en viktig del. Noterna tillhör inte bibeltexten men de tillhör översättningen. De förklarar hur översättarna resonerat och ibland ger de förslag på alternativa översättningar.

I dagens avsnitt av Filipperbrevet uppskattar jag särskilt en not. Först kommer Fil 2:13-14 i Bibel 2000, sedan i Pilotöversättningen 2021.

Bibel 2000

Ty det är Gud som verkar i er så att ni både i vilja och gärning förverkligar hans syfte. Gör allting utan knot och utan förbehåll

Pilotöversättningen 2021

För det är Gud som verkar i er så att ni både i vilja och gärning förverkligar Guds avsikter. Gör allt utan att muttra och tveka.

Det finns flera saker att kommentera. Dels att Gud benämns som ”Gud” och inte ”han” i den senare versionen. Dels att vers 14 har bytt två substantiv mot två aktiva verb. Men vers 13 är annars i stort sett identisk i de båda översättningarna.

Det jag vill kommentera är noten till vers 13. I Bibel 2000 finns ingen not till just denna vers. Så här står det i Pilotöversättningen 2021:

2:13 förverkligar Guds avsikter Ordagrant: för välbehagets skull eller för utväljelsens skull. Bakom det grekiska ordet eudokia anas en hebreisk term som handlar om utvaldhet och predestination. Synen på predestinationen respektive fri vilja var en vattendelare i den samtida judendomen. Att Gud är verksam både i människans vilja och handlande var en fariseisk ståndpunkt som Paulus förefaller hålla fast vid. Jfr Fil 3:5.

Översättarna uttrycker sig inte bergsäkert. Det anas en hebreisk term och Paulus förefaller. Men med det sagt verka i alla fall översättningen antyda att Paulus lutar åt någon form av predestinationslära. Vilket ju på ett motsägs i vers 14. Om Gud nu verkar i deras vilja, är det väl i så fall Gud som gör att de muttrar? Jag måste erkänna att jag inte alltid hänger med, när det gäller tanken på predestination. Om Gud redan har bestämt hur vi ska agera är det väl ingen idé att bry sig?

Men det är bra att noterna för in dessa diskussioner. Det kommer att vara till hjälp i bibelsamtal och bibelstudier.

Sedan ska det sägas att även Bibel 2000 har rikligt med noter. Men inte just vad gäller denna vers.

No comments: