Friday, 10 April 2015

Kyrkor i Sydafrika mot främlingsfientlighet

Den senaste vågen av främlingsfientlighet i Sydafrika kommer efter ett uttalande som zuluernas kung, Zwelithini, gjorde någon gång under helgen 22-23 mars. Det råder delade meningar om avsikten med hans tal men helt klart har det uppfattats som att utländska medborgare inte är önskade i åtminstone Zululand. IOLNews rapportera om detta.

Det blev inte bättre av att president Jacob Zumas äldste son, Edward Zuma, ställde sig bakom kungen och även spädde på det hela rent verbalt. Mer om detta går att läsa i News24.

En av Svenska kyrkans partners i
Sydafrika.
Säkert hade inte kungen tänkt sig att det skulle resultera i våldsamma upplopp. Igår dog åtminstone 3 utländska medborgare på grund av detta, skriver BDLive.

Mail and Guardian kan berätta om över 1000 utländska medborgare i Durban, som sökt skydd hos polisen.

Nu ska dock Diakonia Council of Churches – en av Svenska kyrkans partners i Sydafrika – medla i konflikten. Enligt News24 kommer kyrkorna vara med och rätta till de missförstånd som kungens uttalande lett till. I ett land där de traditionella ledarna åtnjuter stort förtroende är detta ett synnerligen känsligt arbete men därmed inte mindre viktigt. Jag önskar kyrkoledarna Guds välsignelse i uppgiften.

På samma tomt som vår bostad ligger bor även fyra studenter. Vi umgås flitigt.
Vid detta tillfälle var det fr v jag, Malibongwe, hustrun, Calvin, Noma och Menelisi.
Två av oss kommer från Sydafrika, två från Sverige och två från Zimbabwe.
Här råder dock fred.

4 comments:

Råg-Rut said...

Jag har träffat flera somalier som bott en tid i Sydafrika. De vittnar om att de inte alltid har det så lätt. Deras affärer utsätts för skadegörelse bl. a. Är det något ni sett i er del av landet?

Anders Göranzon said...

Det sker i hela Sydafrika och är mycket trist. S k looting är mycket vanligt. Frågan är vad som är det främsta skälet. Främlingsfientlighet eller vanlig kriminalitet. Det finns indikationer på att vanliga brottslingar tar chansen när det är "tillåtet". (Vilket det ju inte är). Men Somalier är ofta drabbade.

elisabet said...

Det är inte lätt för somalier i Sverige heller. Det bildas alltid hierarkier i grupper av människor. Motverkas bästa genom att göra som ni gör: lära känna människor med annan bakgrund och märk hur mycket som förenar oss. Då minskar vår, troligen "naturliga" rädsla för det främmande.

Anders Göranzon said...

Precis, Elisabet: Mer nyfikenhet för 'den andra' - det är ju i grunden spännande att alla inte är lika. Och ändå är vi i grunden det. Jag minns kampanjen: alla lika, alla olika!